SZF: Afschaffen eigen bijdrage is tegemoetkoming
14 May 2016, 08:07
foto


De directeur van Staatsziekenfonds (SZF), Rick Kromodihardjo, verzekert Starnieuws dat de afschaffing van de eigen bijdrage bij het aanbieden van recepten aan apotheken, bedoeld is om verzekerden tegemoet te komen. Dit gebaar is gemaakt in verband met 35 jaar SZF. Kromodihardjo merkt op dat de verzekerden structureel tegemoet wordt gekomen, mede gelet op de huidige financiële situatie van veel verzekerden. De SRD 2 per medicament hoeft vanaf maandag niet meer te worden betaald.

Veel verzekerden klagen dat medicijnen die voorgeschreven worden door de arts en voorkomen in de Nationale Geneesmiddelen Klapper (NGK) vaak niet te verkrijgen zijn bij apotheken. Mensen moeten enorme bedragen neertellen om de medicamenten toch te kunnen bemachtigen. "Ik wil aangeven dat wanneer er bepaalde medicamenten op een bepaald moment niet voorradig zijn bij onze leveranciers c.q. in Suriname of bij een toevallige apotheek, dat niet ligt aan het SZF. Wij hebben de import niet onder controle. Wij hanteren de NGK klapper + diverse andere medicamenten die op een extra lijst zijn opgebracht welke niet voorkomen in klapper," legt Kromodihardjo uit.

De SZF-directeur merkt op dat met de afschaffing van de eigen bijdrage per 16 mei gedacht is om een zekere mate van verlichting te brengen. "Dit uiteraard onder gelijkblijvende omstandigheden, waarbij wij ernaar streven om dezelfde kwaliteit te verlenen," benadrukt Kromodihardjo. Het doel is om een verhoogde kwaliteit te leveren onder gelijkblijvende kosten of dezelfde kwaliteit te handhaven tegen verlaagde kosten.

"Wij spannen ons wel in om steeds goede afstemming te plegen met alle apotheken waarmee wij een uitstekende relatie hebben en overleg met elkaar is altijd in een constructieve sfeer. Via de SZF-apotheken proberen wij ook altijd om de fastrunners in voorraad te hebben voor zover die voorradig zijn in het land. Een 'nee-verkoop' is bijna onacceptabel als beleid verankerd," licht Kromodihardjo toe.

Toen de eigen bijdrage werd ingesteld, was er veel kritiek hierop. "De tijdgeest toen deze werd geïntroduceerd, was anders en het heeft zijn eigen motivatie gehad. Wij hebben nu gekeken naar de huidige omstandigheden en ander beleid gemaakt hierop. Wij verzekeren dat de afschaffing van de eigen bijdrage alleen moet leiden tot een betere serviceverlening en verlichting van de verplichting om een eigen betaling te doen. Dit is absoluut niet in relatie tot de voorradigheid van medicamenten noch op de verstrekking hiervan. Wij hebben deze maatregel ingevoerd in gemeen overleg met het Overlegorgaan Apothekers," dikt Kromodihardjo aan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May