Senaat schorst Braziliaanse president Dilma Rousseff
12 May 2016, 12:12
foto
Een man geeft uiting aan zijn vreugde na het nieuws over de schorsing van president Dilma Rousseff. (Foto's: Reuters)


De eerste vrouwelijke Braziliaanse president Dilma Rousseff is geschorst voor 180 dagen. De Senaat heeft na een marathon zitting van meer dan twintig uren ingestemd om de afzettingsprocedure in te zetten. Enkele uren daarna was de schorsing van Rousseff een feit.

Rousseff wordt ervan beschuldigd dat ze heeft geknoeid met de overheidsbegroting om haar herverkiezing in 2014 een grotere kans te geven. Ze zou een lagere begrotingstekort hebben aangegeven en zou daarmee het groeiend begrotingstekort hebben verdoezeld. Rousseff blijft er nog steeds bij dat ze onschuldig is en dat de hele procedure om haar af te zetten een “coup en een farce” is. Ze heeft aangegeven dat ze de procedure met alle legale middelen zal aanvechten.

Vicepresident Michel Temer zal naar verwachting de functie van Rousseff innemen tijdens het proces dat zes maanden kan duren. Het betekent dat Rousseff tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, die op 5 augustus beginnen, is geschorst.

Rousseff (68)heeft een laatste wanhopige oproep gedaan aan de Hoge Raad om de procedure te stoppen, een roep die verloren is gegaan. Ze is in januari 2011 voor het eerst beëdigd als president van Brazilië en is haar tweede termijn in 2015 begonnen. Met haar schorsing komt een einde aan de dertienjarige macht van de Arbeiderspartij in Brazilië.

In een toespraak aan het einde van de nachtelijke Senaatssessie, heeft procureur-generaal Eduardo Cardozo gezegd dat het verzoek tot de afzettingsprocedure geen rechtsgrondslag heeft en dat de oppositie een democratisch gekozen president wil verwijderen. Hij zegt dat de senatoren een “onschuldige vrouw” veroordelen en dat de afzettingsprocedure een “historische onrechtvaardigheid” is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May