CBvS geeft uitleg over wisselkoersbeleid
11 May 2016, 23:13
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) meldt rond 23.00 uur in een persbericht dat de wisselkoers vanaf dinsdag 10 mei, vrij is.

Het persbericht van de CBvS luidt als volgt:

"Na intensief overleg tussen de Bank en de instellingen van de valutamarkt heeft de Bank op dinsdag 10 mei jl. de vrije markt voor de deviezenhandel in werking doen treden. In een overgangsfase van circa twee maanden zijn valutaveilingen gehouden om een geleidelijke overgang naar een zwevende wisselkoers te bewerkstelligen. Het einddoel van het valutamarktbeleid is nog steeds de interbancaire markt voor de valutahandel.

Op basis van de getroffen maatregel wordt de wisselkoers voortaan door de werking van het vraag‐ en aanbodmechanisme bepaald. Dit betekent dat banken en wisselkantoren in het transactieverkeer met hun cliënten kunnen onderhandelen over de wisselkoers waartegen aan‐ dan wel verkoop van deviezen zal plaatsvinden. Het concept van een vrije valutamarkt betekent geenszins een situatie van losbandigheid. Integendeel, richtlijnen die inmiddels aan de deviezenbanken en de wisselkantoren zijn uitgevaardigd, moeten een waarborg blijken te zijn voor onder meer behoorlijk optreden, goed marktgedrag en optimale dienstverlening aan de gemeenschap. Van deze instellingen wordt onder meer verwacht:
‐ gedocumenteerd optreden;
‐ verantwoord marktgedrag;
‐ transparantie;
‐ anti‐collusie.

Gedocumenteerd optreden heeft betrekking op het verschaffen van kwitanties en het met documenten rechtvaardigen van wisseltransacties. Met de vereiste van verantwoord optreden wordt beoogd dat de instellingen voortdurend aan‐ en verkooptransacties plegen. Het is hen niet toegestaan om bijvoorbeeld alleen maar te kopen om daarna geen verkooptransacties te plegen. Transparantie zal zijn beslag krijgen in de dagelijkse rapportages (op sommige momenten zelfs enkele keren per dag). Belangrijk is dat de gewogen gemiddelde wisselkoers op basis van deze dagelijkse rapportages door de Bank zal worden vastgesteld. Deze wisselkoers wordt dan beschouwd als de officiële wisselkoers en geeft de gemeenschap verder een oriëntatie ten aanzien van de valutahandel. In voorkomende gevallen fungeert de officiële wisselkoers tevens als waarderingsgrondslag. Van de instellingen van de valutamarkt wordt tenslotte verwacht dat zij niet samenspannen om de wisselkoers in een bepaalde richting te
beïnvloeden. De term anti‐collusie heeft daar betrekking op. Het toezicht op de naleving van richtlijnen aan deviezenbanken en wisselkantoren zal onverkort door de Bank worden uitgeoefend.

Nu de Bank de wisselkoers heeft overgelaten aan de werking van het vraag‐ en aanbodmechanisme, zal zij zich in veel mindere mate toelaten op interventies op de valutamarkt en haar aandacht vrijwel volledig concentreren op het beheersen van de liquiditeitenmassa door het voeren van streng monetair beleid. Op die manier zal dag in, dag uit gewerkt worden aan het bewerkstelligen van prijs‐ en
wisselkoersstabiliteit.

In diverse uiteenzettingen heeft de Bank vanaf 01 februari jl. aan de gemeenschap kenbaar gemaakt hoe het toekomstig monetair en het wisselkoersbeleid omlijnd zou worden. Zo worden er ten aanzien van het monetair beleid voorzieningen getroffen om de geldhoeveelheid effectief te beïnvloeden. Uitbreiding van het monetair instrumentarium met voorzieningen, zoals datgene dat in vakjargon bekend staat als “standing facilities”, staat bijvoorbeeld nu al aan de deur. Eenvoudig uitgelegd betreffen standing facilities het daadwerkelijk optreden van de moederbank als bank der banken: algemene banken kunnen bij de CBvS beleggen, maar kunnen ook krediet bij haar opnemen. Dat is dus vergelijkbaar met het zakendoen van het publiek met de algemene banken. Een voornaam monetair instrument wordt echter het voeren van openmarkt operaties, waarbij de Bank schatkistpapier verkoopt of opkoopt om respectievelijk de geldmarkt te verkrappen of te verruimen.

De op 25 april jl. getekende MOU met de Minister van Financiën past geheel in het beleidskader van de Bank. Vermeldenswaard is dat de Minister met deze stap, alsmede met het initiatief van veiling van schatkistpapier, zijn intenties van prudentieel financieel bestuur zeer sterk tot uitdrukking heeft gebracht. Wanneer de monetaire maatregelen van de Bank in samenhang met de veiling van schatkistpapier door het ministerie op de juiste wijze bekeken worden, dan komt men al gauw tot de conclusie dat rentetarieven in opmars zijn en dat het beleggend publiek nu mag uitzien naar goed rendement. Met andere woorden: de spaarzame burger zal veel nut ontlenen aan een hogere rentevoet. De monetaire autoriteiten zijn vastberaden op weg naar het verkrijgen van economische stabiliteit. "
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May