Samenwerking Monaco Resources hangt af van Alcoa
11 May 2016, 14:03
foto
Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en CEO van Monaco Resources ondertekenen de intentieverklaring. (Foto's: Raoul Lith)


Suriname heeft de eerste stap gezet om de bauxiet-industrie nieuw leven in te blazen. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft daartoe een intentieverklaring getekend met Monaco Resources. Echter is de samenwerking met de in Frankrijk gevestigde multinational afhankelijk van het besluit van de Alcoa.

Als de Amerikaanse multinational Alcoa instemt met de verkoop van de Suralco-raffinaderij te Paranam, kan de samenwerking tussen Suriname en Monaco Resources verder worden uitgebouwd. Het eerste traject is er een van drie jaar waarin ongeveer US$ 400 miljoen zal worden geïnvesteerd en waarbij in de opstartfase ongeveer 400 banen zullen worden gecreëerd. Aan het eind van de drie jaren zullen er volgens minister Dodson 1.500 mensen emplooi vinden bij het nieuw op te zetten bedrijf.

De samenwerking richt zich op de bauxietreserves in het Bakhuysgebied. Suriname komt in met de bauxietreserves in deze samenwerking en wil daarvoor minimaal 30% van de aandelen hebben.

Alex Fisher, CEO van Monaco Resources, zegt dat in eerste instantie gewerkt zal worden met de bestaande plant, waarbij in de opstartfase kleine hoeveelheden bauxiet zullen worden verwerkt. Naarmate de productie toeneemt, zal er worden geïnvesteerd in de uitbreiding van de bestaande raffinaderij. Fisher zegt dat er op gegeven moment een stabilisatie van de bauxietprijs komt, wat mogelijkheden schept voor de operatie in Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May