Barack Obama naar Hiroshima tijdens Azië-reis
10 May 2016, 21:21
foto
De atoombom koepel. Zo'n 140.000 zouden zijn gestorven tijdens de aanval op Hiroshima. (Foto: Getty Images)


Barack Obama zal deze maand een bezoek brengen aan de Japanse stad Hiroshima. Hij wordt de eerste dienende Amerikaanse president die deze stad bezoekt, waar de Amerikanen in 1945 een atoombom neer lieten.

Het bezoek maakt deel uit van een Aziatische reis die hij onderneemt van 21-28 mei. Obama gaat in deze periode ook naar Vietnam. Het bombardement van Hiroshima op 6 augustus 1945 heeft 140.000 mensen gedood. Samen met een tweede bombardement op Nagasaki – worden deze aanvallen gezien als het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het Witte Huis zegt dat er geen verontschuldiging is voor de bomaanslagen. In een verklaring van de perschef van Obama staat: "De president zal een historisch bezoek brengen aan Hiroshima en zal met premier [Shinzo] Abe zijn voortdurende inzet benadrukken voor het streven naar vrede en veiligheid in een wereld zonder kernwapens."

In het uitsluiten van elke verontschuldiging, zegt de communicatieadviseur van de president, Ben Rhodes, dat de VS "eeuwig trots zal zijn op onze burgerlijke leiders en de mannen en vrouwen van onze krijgsmacht die in de Tweede Wereldoorlog hebben gediend." Hij vervolgt met dat Obama de beslissing om de atoombom aan het eind van de Tweede Wereldoorlog te gebruiken niet zou herzien. “In plaats daarvan zal hij een toekomstgerichte visie gericht op onze gezamenlijke toekomst bieden."

Het bezoek zou bedoeld zijn als een kans om de herinnering aan alle onschuldigen die tijdens de oorlog verloren zijn gegaan te eren. Rhodes voegt eraan toe dat de president en zijn team het bezoek brengen in de wetenschap dat de open erkenning van de geschiedenis van essentieel belang is voor het begrijpen van “onze gedeelde verleden, de krachten die de wereld waarin we vandaag leven vorm geven en de toekomst die wij zoeken voor onze kinderen en kleinkinderen."

Obama zal ook deelnemen aan de G7-top op het Japanse schiereiland Ise-Shima en bilaterale gesprekken voeren met premier Abe. Daarvoor zal Obama Vietnam bezoeken en een toespraak houden over de relaties van beide naties in de hoofdstad Hanoi.
Jimmy Carter heeft Hiroshima bezocht, maar dat heeft hij gedaan na zijn presidentschap.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May