Gajadien: Parallel tussen Terugroep- en Amnestiewet
09 May 2016, 05:02
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vergelijkt de acute behandeling van de ontwerpwet over gronden en procedure regels voor de terugroeping van volksvertegenwoordigers met die van de wijziging van de Amnestiewet. Beide hebben als doel om te interveniëren in rechtsprocessen welke gaande zijn, zegt Gajadien in gesprek met Starnieuws.

Nu Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan teruggeroepen zijn, wil de coalitie door wetswijziging invloed uitoefenen op vonnissen in hoger beroep. Wanneer de bestaande wet wordt ingetrokken, krijgt het Hof van Justitie te maken met de nieuwe wet. Er is ook een bodemprocedure over de terugroeping in behandeling.

De wijzigingen houden onder meer in: dat de gronden voor terugroeping aangepast worden. De procedure wordt veranderd, waardoor de gronden voor terugroepen niet meer hetzelfde zijn. "Met de wetswijziging wenst de coalitie niet alleen de situatie voor Sapoen en Chitan veilig te stellen, maar zal zij ook nog instaat zijn andere volksvertegenwoordigers om te kopen," meent Gajadien.

Het Assembleelid hekelt het feit dat regering Bouterse sinds haar aantreden in 2010 stelselmatig de rechtsstaatsgedachte, dus het rechtsstatelijk handelen, in gevaar brengt. En het ergste is dat de Assembleevoorzitter het college hierin meesluist. “Assembleevoorzitter Simons laat de constitutionele bevoegdheden van het parlement verwateren tot een verlengstuk van de president,” vindt Gajadien.
Dit zijn dieptepunten in de 150-jarige parlementaire democratie. Gajadien roept het volk op om tegen alle handelingen die de rechtsstaat in gevaar brengen, op te komen en strijd te leveren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May