'Wij Zijn Moe' uit gevoelens met hits Papa Touwtjie
07 May 2016, 02:13
foto
De actiegroep 'Wij Zijn Moe' gisteren tijdens de protestactie op het Onafhankelijkheidsplein. (Foto's: René Gompers)


Met oude hits van Papa Touwtjie worden de gevoelens op het oude Vlaggenplein geuit. “Den tak’ u’m’ pas un aan maar aanpassing e tyar’ un’ na un’ grebi, want day fu day ala sani e kon diri,” galmt het door de speakers. “Sranan if ye sribi, Tjouwtjie e kar un alla..wiki!..Un bundru un anu mek u tyari wan kenki want if un no du en tide, tamara ow lati!” De actiegroep ‘We Zijn Moe’ heeft vrijdagmiddag wederom tegenover De Nationale Assemblee geprotesteerd tegen het beleid van de regering.

De groep is verplicht een vergunning aan te vragen en zich te houden aan bepaalde regels zoals het schoonhouden van de omgeving en geen protestborden met beledigende teksten met zich meevoeren. Curtis Hofwijks, trekker van de actiegroep, ervaart de regels niet als een beperking. “We hebben tot nu toe alles ordelijk gedaan, zorgen niet voor overlast, en ruimen altijd op. Maar we kunnen niet voorkomen dat als mensen zodanig gefrustreerd zijn door het wanbeleid dat men de gevoelens middels bepaalde teksten de vrije loop laat. We kunnen de mensen niet kwalijk nemen. Ze zijn boos. Als je boos bent ga je dingen zeggen.”

Hofwijks geeft aan dat er grotere ‘issues’ zijn dan vallen over protestborden. “Ik vind dat men de aandacht wil afleiden. Er zijn miljoenen gestolen. Daar moet men over praten en niet over een tekst op een bord. Wat weegt zwaarder, verdwenen miljoenen of een tekstje op een bord?” De actiegroep houdt rekening met mogelijke infiltranten die voor wanorde kunnen zorgen. “Voor chaos gaan wij niet zorgen want die is er al. Als mensen niet op tijd worden betaald voor geleverde diensten, dat er geen medicamenten zijn, dat scholen staken, geeft aan dat de chaos er reeds is. Het is gebracht door de regering, niet door ons. Maar we slapen niet, we zijn alert en letten op elkaar. We gaan niet van het ergste uit maar houden met alles rekening.”

'We Zijn Moe' blijft bij hun standpunten ‘Weg met Bouta’ en Pe A Moni De.’ Deze week zijn er enkele borden en posters gericht op ‘Opa Hoogie’ op wie aasgieren wachten in zijn volgend leven, ‘Bruintje uit Nickerie’ die een schoen van ‘Somo’ verdient, Ley Mofo Mayoro Boefdraad, Dot’son Big Liar en Doe: The Lie. ‘We Zijn Moe’ kijkt uit naar de protestmanifestatie van de vakbeweging van 13 mei. “Dat is een grote stap in de goede richting,” zegt Hofwijks. “Natuurlijk gaan we mee doen,” kondigt hij aan. “Het is meer dan tijd dat de regering massaal duidelijk gemaakt wordt dat haar beleid gefaald heeft.” De demonstratie wordt afgesloten met het volkslied, Papa Tjouwtjie en 'Corruption, my people have enough!' van Junior Kelly. “Wij laten ons niet afleiden,” zegt Hofwijks resoluut. “Het gaat om het wanbeleid en de regering moet weg. Het beste dat Suriname zou overkomen is als de regering opstapt.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May