Vakbeweging vraagt terugdraaien stroomtarieven
02 May 2016, 09:34
foto


De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), de Bond van Leraren en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname gaan niet akkoord met de tariefverhoging van elektriciteit. In een brief aan president Desi Bouterse vragen de vakorganisaties om de verhoging terug te draaien.

"De door u aangekondigde tariefaanpassing lijkt redelijk, maar is dit alleszins niet, omdat geen of onvoldoende rekening is gehouden met het secundaire effect van de tariefverhoging op het besteedbaar inkomen en wellicht ook op de omzet van het nationaal elektriciteitsbedrijf," wordt aangehaald in de brief.

Benadrukt wordt dat het te verwachten is dat de bedrijven de zwaardere belasting van hun tarieven zullen doorberekenen in de prijzen van goederen en diensten. Hierdoor zullen de besteedbare inkomens van de werkers keihard worden getroffen. "In de tweede plaats zullen de grootverbruikers naar alle waarschijnlijkheid intensief op het verbruik gaan bezuinigen, waardoor het nationale elektriciteitsbedrijf niet de geplande inkomsten zal ontvangen."

De vakorganisaties hebben de brief gestuurd, voordat de regering de verhoging gisteren officieel bekendmaakte. In De Nationale Assemblee werd de verhoging van de tarieven op 22 april aangekondigd door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. "Een verhoging van de elektriciteitstarieven is volstrekt tegen de afspraken die u eerder dit jaar met Ravaksur hebt gemaakt," wordt de president eraan herinnerd. De vakorganisaties zijn bij de eerste verhoging overeengekomen met de president dat zij akkoord konden gaan met 60% verhoging die al doorgevoerd is. Verdere verhoging is niet te dragen door werkers, gezien hun relatief beperkt besteedbaar inkomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May