'Wij Zijn Moe' wil volk wakker schudden
30 Apr 2016, 00:01
foto
De protestdemonstratie van 'Wij Zijn Moe' vrijdag tegenover het gebouw van De Nationale Assemblee. (Foto's: René Gompers)


“Weliswaar willen we Bouta weghebben maar dit is geen strijd tegen vlees en bloed. Ook al zou het ons lukken hem weg te krijgen, als zijn opvolger denkt te doen wat hij wil zal die ook met deze beweging te maken krijgen. Het gaat om goed bestuur, om het volk wakker te maken, om zaken kritischer te volgen, om te eisen dat het goed gaat met het land.” Hiermee benadrukt Bryan Boerenveen de strijd van actiegroep ‘We zijn Moe.’ Hij en enkele anderen hebben de tientallen demonstranten op het oude Vlaggenplein tegenover De Nationale Assemblee toegesproken.

Vrijdag heeft de actiegroep weer van zich laten horen en zien; de 'vuvuzelas' werden haast constant geblazen, terwijl een ander deel 'Weg met Bouta' en 'Pe a moni de' scandeerde. De leuzen op de borden worden steeds scherper en zelfs beledigend. De stem van de mensen wordt steeds luider. Naast president Desi Bouterse zijn de pijlen vrijdag scherp gericht op minister Gillmore Hoefdraad, vicepresident Ashwin Adhin, DOE voorzitter Carl Breeveld, Assembleelid Keshopersad Gangaram Panday en Clifton ‘Limbo’ Limburg, perschef van de president en presentator van Bakana Tori.

Curtis Hofwijks, leider van ‘We Zijn Moe’ merkt op dat vooral de NDP’ers bewuster gemaakt moeten worden van de werkelijke stand van zaken. “Men hoort alleen van ‘Limbo’, maar het wordt tijd dat men nu ook van de andere kant hoort. Ze voelen het ook allemaal maar hen moet uitgelegd worden hoe dat komt, hoe dat werkelijk gebeurt.”

Oppositie medeschuldig
Vanaf de kleine soundtruck roepen de verschillende sprekers de demonstranten op om in hun eigen omgeving mensen bewuster te maken. Voor het geluid zorgt dj Santos, afkomstig uit de NDP. Hij hoopt dat andere partijgenoten zich ook durven uitspreken tegen het beleid, omdat dit niet is wat beloofd is. “Ja, ik heb op de NDP gestemd, omdat ik echt had gedacht dat het land snel vooruit zou gaan zoals ons is voorgehouden. Maar ik ben nu erg teleurgesteld en met mij ook veel partijgenoten.” Dat de opkomst niet in de duizenden ligt, is voor hem geen punt. “Voor elke persoon die hier is zijn er honderd daarbuiten die niet konden komen. Velen hebben meer dan twee banen. Jullie zijn moedig om hier te zijn,” geeft hij het publiek mee.

Hofwijks, die op DOE gestemd heeft, laat ook duidelijk zijn teleurstelling in die partij merken. Hij geeft net zo duidelijk aan dat de oppositie geen alternatief is. “Die zijn net zo schuldig aan de ontstane situatie,” deelt hij mee. “Als je serieus bent moet je je serieus opstellen. Je kan niet met mensen komen met wie we ook problemen hebben. Het zou goed zijn als de coalitie en de oppositie gezamenlijk de problemen aanpakken, maar zich ook onderwerpen aan wet en recht. Wie steelt moet opgesloten worden ongeacht aan welke kant je staat. Het geld is van ons.” Hofwijks benadrukt dat de protestacties niet politiek gestuurd worden. “Dit is geen politieke strijd. We vechten niet tegen de NDP. De partij wil ook het beste van Suriname zien.” Hofwijks heeft opgeroepen om rassensentimenten achterwege te laten en geconcentreerd te blijven op het doel van ‘We Zijn Moe’; de regering naar huis sturen en om goed beleid en transparantie te eisen.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May