Nationale standaarden nodig binnen onderwijs
30 Apr 2016, 01:56
foto
MinOWC-medewerkers tijdens de workshop over standaarden in het onderwijs. (Foto's: MinOWC)


“Standaarden zorgen ervoor dat het onderwijs beter wordt ingericht, omdat er specifieke leerdoelen worden aangegeven die leerlingen moeten bereiken in een bepaald leerjaar”, zegt Yuro Dipotaroeno, onderdirecteur Ontwikkelingsdienst van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Om dichter bij dit doel te komen hebben medewerkers van verschillende afdelingen van het ministerie, een driedaagse workshop gevolgd.

De workshop is verzorgd door Fred Mednick, oprichter van Leerkrachten Zonder Grenzen. Tijdens de workshop zijn ondersteuning van leerkrachten, standaarden in het curriculum en innovatie in het Surinaams onderwijs, behandeld. De sessies moeten de deelnemers inzicht geven over hoe te komen tot standaarden en welke richting het ministerie wil opgaan met betrekking tot de standaarden voor het basisonderwijs.

Standaarden zijn systemen die een bepaalde mate van uniformiteit aangeven, zodat een ieder weet wat er nodig is om te komen tot een bepaald doel, zegt de voorlichting van het MinOWC. Er wordt volgens Dipotaroeno gebruik gemaakt van een bottum-up benadering, waarbij elke stakeholder een bijdrage zal leveren.

Onderwijsdirecteur Natasia Bennanon zegt dat er nationale standaarden moeten komen binnen het Surinaams onderwijs. “Het ministerie kan het niet alleen, dat moeten wij gezamenlijk doen. Bij deze workshop gaat het er om hoe we werkbare en praktische strategieën voor leerkrachten kunnen ontwerpen om zodoende op een verantwoorde, creatieve en innovatieve wijze kennis te kunnen overdragen.”

Uiteindelijk moeten alle leerkrachten van het basisonderwijs overgaan tot het gebruik van standaarden. Bennadon zegt dat het werken met standaarden voorkomt dat leerkrachten teruggrijpen naar de oude, bekende werkwijze. Standaarden zullen het ministerie volgens haar in staat stellen om het onderwijs beter te organiseren, het curriculum beter in te richten en resultaten te meten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May