Ziekenhuisraad luidt alarmbel en vraagt noodmaatregelen
27 Apr 2016, 00:27
foto


De Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) heeft minister Patrick Pengel van Volksgezondheid een noodbrief geschreven dinsdag. Voorzitter Manodj Hindori bevestigt tegenover Starnieuws dat de situatie van alle ziekenhuizen bijzonder precair is. De ziekenhuizen zijn ten einde raad nu. Zij staan samen voor SRD 35 miljoen tot SRD 40 miljoen rood bij de banken en kunnen niks meer lenen. "De situatie is aan het ontaarden. Wij kunnen niet meer ontkennen dat de kwaliteit en continuïteit van de ziekenhuiszorg niet langer gegarandeerd zijn," stelt Hindori. De NZR heeft bij de minister de noodkreet geuit om dringend noodmaatregelen te treffen. Gevreesd wordt dat de ziekenhuiszorg anders in een diep dal terechtkomt.

De NZR-voorzitter merkt op dat de koersstijgingen, verhoogde onkosten, toenemende inflatie gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering van de ziekenhuizen. Aan de andere kant zijn de suppleties van de overheid abrupt gestopt per 1 januari 2014. De ziekenhuizen moeten het doen met de ligdagtarieven van de basiszorg die twee jaar geleden zijn bepaald. De NZR is de minister erkentelijk dat hij zich inspant om oplossingen te vinden. "Maar terwijl zaken worden uitgezocht, worden de ziekenhuizen elke dag weer geconfronteerd met sterk verhoogde onkosten," benadrukt de NZR.

Hindori deelt mee dat de ziekenhuizen opgescheept zitten met torenhoge schulden bij binnenlandse en buitenlandse leveranciers. Zij kunnen alleen nog op basis van contante betaling goederen betrekken. Financiële verplichtingen naar specialisten, verplegend personeel en andere werknemers kunnen niet worden waargemaakt. Deze maand is er weer geen zicht op het kunnen uitbetalen van salarissen. De situatie is uitzichtloos aan het worden, waardoor geschoold kader wegtrekt.

Volgens de NZR zal het gezamenlijk tekort van de ziekenhuizen dit jaar oplopen tot SRD 130 miljoen. De gevolgen van de precaire situatie zijn niet meer te verbergen. Aan de minister is duidelijk gemaakt dat steeds meer operaties niet meer doorgaan, steeds meer diensten komen stil te liggen wegens gebrek aan verbruiksmaterialen. Steeds minder medicijnen zijn beschikbaar. In alle toonaarden is duidelijk gemaakt dat er nu gelijk moet worden gehandeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May