Standard & Poors degradeert Suriname verder tot B+
26 Apr 2016, 08:36
foto


Binnen een jaar heeft kredietbeoordelaar Standard & Poors Suriname weer gedegradeerd. Het land gaat van BB- naar B+. De mindere beoordeling heeft alles te maken met de zwakkere buitenlandse liquiditeit en de fiscale flexibiliteit. De vooruitzichten zijn negatief.

De degradatie weerspiegelt ook de schuldenlast als gevolg van de stijgende fiscale tekorten en tekorten op de lopende rekening. De beoordeling voor transacties en internationale economische betrekkingen (inwisselbaarheid) is ook verlaagd, van BB naar BB-. Standaard & Poors zegt dat de negatieve vooruitzichten het risico voor een verdere economische achteruitgang in de komende twee jaar weerspiegelen.

De jongste rating van Standard & Poors is gisteren bekendgemaakt. Lage grondstoffenprijzen hebben geleid tot dalende exportopbrengsten wat resulteert in grote tekorten op de handelsbalans en de lopende rekening in 2015, schrijft de kredietbeoordelaar. De (buitenlandse) deviezenreserves zijn in december 2015 teruggevallen naar SRD 1,4 miljard, terwijl deze aan het begin van het vorig naar nog SRD 2,1 miljard waren. Dit geeft de verzwakking van de externe positie van het land weer. Hogere overheidsuitgaven en fors lagere fiscale inkomsten uit de mijnbouwsector hebben geresulteerd in een begrotingstekort van 10% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Eind 2015 was de hoge schuldenlast van de overheid 36% van het BBP.

Bescheiden, noemt Standard & Poors de vooruitzichten op herstel in belangrijke de externe, fiscale en schuldenpositie gedurende in de komende drie jaar, 2016-2019. Eén op drie is de kans volgens de kredietbeoordelaar dat deze cijfers verslechteren bij het uitblijven van beslissend en tijdig overheidsbeleid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May