Luchtverkeersleiders stellen regering ultimatum
26 Apr 2016, 00:00
foto
Bestuursleden van de Satca tijdens de algemene ledenvergadering. In het midden voorzitter Manodj Ramparichan. Tweede van links ondervoorzitter Genaro Alpin.


De bond van de Suriname Air Traffic Controllers Association (Satca) heeft de regering een ultimatum gesteld, dat op vrijdag 29 april 2016 om 23.59 uur verloopt. Het ultimatum en het wensenpakket van de leden, heeft de bond vandaag in een schrijven aan de regering kenbaar gemaakt. Wanneer het ultimatum verlopen is, is veiligheid van het vliegverkeer in Surinaamse luchtruim niet meer gegarandeerd.

De voorzitter van de Satca, Manodj Ramparichan, zegt dat de luchtverkeersleiding genoodzaakt zal zijn om in overleg met de leden nadere stappen te ondernemen, indien de regering zich niet houdt aan het gestelde ultimatum. Hij zegt dat mogelijk de veiligheid van het luchtverkeer te Johan Adolf Pengel Luchthaven, Nickerie en Zorg en Hoop niet meer gegarandeerd zal zijn, nadat het ultimatum is verlopen. Volgens Ramparichan gaat het in deze nog niet om een loonsverhoging of een inflatiecorrectie, maar om zaken waar de luchtverkeersleiders al jaren aanspraak op maken.

Genaro Alpin, ondervoorzitter van de Satca, zegt dat het wensenpakket uit een viertal concrete punten bestaat. Het gaat in de eerste plaats om de beschikkingen van de nieuwe groep Assistant Air Traffic Controllers, aanstelling van de oudere groep in vaste dienst, wijziging van de ingangsdatum van de beschikkingen van de aerodrome approach controllers, alsook benoeming van een zevental area controllers tot supervisor. Daarnaast maken de leden zich ook sterk voor de toekenning van een shift toelage en een ATS/ATC-toelage.

Sinds 2007 wordt aandacht gevraagd voor de situatie van de luchtverkeersleiders, echter is het resultaat tot heden nihil gebleven. Alpin benadrukt dat sommige luchtverkeersleiders al dertien jaren wachten op hun bevordering. De leden kunnen zich ook niet vinden in het besluit, dat PTC belast is geworden met het verzorgen van trainingen voor de luchtverkeersleiders. De luchtvaartdienst beschikte over een eigen trainingsschool, welke onder auspiciën van de ICAO was opgericht. De leden eisen dat de school onder beheer van de Luchtvaartdienst blijft.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May