NPS-voorzitter: Regering denkt te lichtvaardig over leningen
25 Apr 2016, 01:28
foto
De NPS-structuren zijn goed opgekomen op de vergadering zaterdag.


De NPS vindt dat de regering te lichtvaardig denkt over hoe de leningen die aangegaan worden, zullen worden terugbetaald. "De weg van het IMF is een weg waarbij het volk 'o pina moro'. De regering is op dit moment 'desperate'. Den man fasi echt. De NPS heeft jaren gewezen op deze situatie die zat aan te komen vanwege het wanbeleid. De gang naar het IMF zou geen optie moeten zijn, maar de regering vertelt allerlei verhalen om het goed te praten. Het belangrijkste waarover men het niet heeft, is dat de regering genoeg geld heeft gehad in de afgelopen zes jaren om het land te besturen. De slechte economische situatie ligt niet alleen aan de daling van de prijzen van grondstoffen."

Dit hield NPS-voorzitter Gregory Rusland zaterdag in Grun Dyari voor aan de structuren van de partij. Hij merkte op dat de gelden van de afgelopen zes jaren die door deze regering zijn verdiend, meer zijn dan wat Suriname onder leiding van de NPS totaal heeft ontvangen, inclusief de Verdragsmiddelen. Ter vergelijking: in 2009-2010 was de begroting iets meer dan 2 miljard. Die van deze regering was in 2015 rond de SRD 9 miljard. De regering onder leiding van president Ronald Venetiaan heeft het land bestuurd met ruim SRD 2 miljard en deze regering had behoefte aan SRD 9 miljard. Doordat er niet genoeg geld op de begroting was voor salarissen van ambtenaren werd een suppletoire begroting ingediend. Uiteindelijk werd rond 5 miljard goedgekeurd voor 2015. Ook de begroting van 2016 is voor meer dan SRD 5 miljard goedgekeurd. Nog steeds twee keer zoveel dan waarover de Nieuw Front regering tot haar beschikking had. "Pe a moni de? De situatie is ernstiger dan mensen door hebben. Er is verschrikkelijk veel geld verdwenen," zei Rusland.

De NPS-voorzitter haalde aan dat er altijd voorwaarden zijn wanneer men geld leent bij de bank. Wanneer er gesproken wordt over een IMF lening staat direct daartegenover terugbetaling. NPS wil weten hoe de te lenen gelden terugbetaald zullen worden. De regering gaat er te lichtvaardig overheen. "Wij hebben gevraagd naar de cijfers. Het uitgewerkte plan over de lening en bestedingen van de gelden is er nog niet, maar de regering begint in de tussentijd te lenen. De terugbetaling is onduidelijk, want wanneer gekeken wordt naar de verdiencapaciteit van de regering is die op dit moment bitter weinig. En dan zeggen individuen dat geen enkele regering kan voorzien in wat er gaat gebeuren met de inkomsten en uitgaven in de toekomst. Ik kan u zeggen dat als wij zuinig waren omgegaan met de extra miljarden inkomsten die wij hebben ontvangen de afgelopen jaren van de huidige regering wij nu de reserves zouden hebben waardoor wij niet naar het IMF of wie dan ook hoefden te gaan," zei de NPS-voorzitter.

De NPS wil weten wat de plannen zijn van de regering zijn om de schulden terug te betalen. IMF gaat geen koffer met geld aan Suriname overhandigen, maar in kavels de lening verstrekken. En als het geld bij de eerste tranche niet goed is besteed, volgt het volgende deel van de lening niet. Als er geen zichtbare maatregelen getroffen worden die erop duiden dat de lening terugbetaald zal kunnen worden, kan het land problemen krijgen in de toekomst.

De NPS verbiedt geen NPS'ers om mee te doen met acties om hun misnoegen te uiten. Dit is hun goed recht, zei Rusland aan de structuren van zijn partij. De mensen konden hun visie geven over de situatie. De NPS zal rekening houden met de suggesties en en zal nagaan hoe de partij zich profileert over de acties die ondernomen moeten worden voor een beter Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May