'We Zijn Moe' niet onder indruk van paarse aanhang
23 Apr 2016, 01:48
foto
De groep 'We Zijn Moe' wordt bij het Vlaggenplein bewaakt door de zwaar bewapende oproerpolitie. (Foto's: René Gompers)


De Nationale Assemblee heeft vrijdag als decor gediend voor de acties van 'We Zijn Moe' en aanhangers van president Desi Bouterse. Voor de veiligheid was een ‘bufferzone’ gecreëerd op het weggedeelte voor het parlement om te voorkomen dat partijen elkaar in de haren zouden vliegen. Eenheden van de oproerpolitie, compleet met schild, zware wapens en traangas in de aanslag, hebben streng erop toegezien dat ‘We zijn Moe’ op de eigen helft bleef. De veel grotere ‘paarse’ groep is bewaakt door de ‘gewone’ politie.

Uiteraard heeft Bouterse zijn aanhang toegesproken. Hij heeft een schorsing aangevraagd van de vergadering waar hij maatregelen over het crisis- en hervormingsplan had gepresenteerd. De president tevens NDP-voorzitter is zichtbaar blij met de demonstratie van ondersteuning voor zijn beleid. Het zingen van een stichtelijk lied ging vooraf aan een korte toespraak. Bouterse heeft zijn aanhang opgeroepen te blijven geloven en heeft ze verzekerd dat hij nog lang niet zal aftreden. “Mi ne saka neks! Saka go du san? Saka go pe? Ze mogen het in 2020 proberen, dan hebben ze recht.”

Aan de andere kant was duidelijk dat Bouterse niet gewild is. “Weg met Bouta” en “Pe a moni de” werd er gescandeerd boven het getrompet en gefluit uit. Met slechts een megafoon als geluidversterker werden de problemen waar het land mee te kampen heeft, opgesomd. Met de ogen gericht op de Surinaamse vlag op het Vlaggenplein is plechtig het volkslied gezongen en afgesloten met een uitbarsting van getoeter. De groep is zichtbaar gegroeid en zwol langzaam aan. Op een gegeven moment werd ook de speciale eenheid vergroot met nog een aantal mannen. De afstand tussen prostesterenden en de goed beschermde- en bewapende eenheden was op sommige momenten haast nihil. Er hoefde niet opgetreden te worden. De Assembleeleden als Melvin Bouva en Rashied Doekhie en perschef van het kabinet van de president, Clifton Limburg, die de groep kwamen gadeslaan van achteren, haalden zich de woede op de hals en kregen heel wat verwensingen naar hun hoofd geslingerd.

Bouterse is niet onder de indruk van 'We Zijn Moe' en laat dat duidelijk blijken. Aan zijn aanhang heeft hij wederom voorgehouden dat ze door buitenlanders aangestuurd worden en dat ze desondanks niet ver zullen komen. “Ma mo taigi eerlijk mi weri anga den tu. If yu wan tya sma k’a strati na coalitie im de. In nom mek wit man kon taigi yu wan lo franchepane.” Bouterse heeft ook aangegeven dat het land aangevallen wordt door “den man”, dat de situatie een beproeving is en nu de tijd is aangebroken “fu hor’ un srefi.”

“Is dat een speech?” reageert Curtis Hofwijks, leider van 'We Zijn Moe' op de toespraak van Bouterse. “We luisteren allang niet meer naar hem. Hij heeft niets meer te vertellen, hij moet opstappen, het is genoeg.” Hofwijks voelt zich geenszins geïntimideerd noch verslagen door de grotere opkomst van ‘paars’. De honderden Bouterse sympathisanten zijn met de bus vervoerd, voorzien van vlaggen, protestborden, drank en snacks. Ambtenaren op sommige ministeries mochten het werk eerder verlaten om deel te nemen aan de ondersteuning van de president. Een gigantische soundtruck heeft voor de sfeer gezorgd. “Er zijn dagen dat ik alleen ben geweest en heb me nooit verslagen gevoeld. Dit is een wanhoopsactie van ze. Dit is juist een overwinning voor ons. Ze voelen de nattigheid nu we in aantal groeien. We worden sterker en ze zijn daar bang voor.

Zoals afgesproken heeft 'We Zijn Moe' het protest rond 19:30 uur beëindigd. De aanhangers van de regering zijn niet langer dan een uur doorgegaan. De regen heeft hen onder de vier tenten op het Onafhankelijkheidsplein gedwongen. Daarna is de opkomst opgelost. Slechts een handjevol ‘die hards’ is blijven wachten op de president. Met bosi's en brasa's is Bouterse door hen begroet bij de ingang van het Assembleegebouw. “Na Gado pot en drape, a ne gwe,” spreekt een vrouw haar geloof uit. 'We Zijn Moe' gaat volgend week vrijdag weer eens protesteren. Hofwijks gelooft dat de dag dichtbij is dat het Onafhankelijkheidsplein vol zal zijn van mensen die genoeg hebben van het beleid van deze regering.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May