Bouterse: Plan moet nog worden doorgerekend
23 Apr 2016, 05:32
foto
President Desi Bouterse begroet Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons bij de aankomst. (Foto: René Gompers)


President Desi Bouterse heeft maatregelen die deel uitmaken van het 'Surinaams plan voor crisisbeheersing en aanzet tot transformatie van de economie' gepresenteerd in De Nationale Assemblee. Het plan moet nog doorgerekend worden door het Planbureau. De president, vicepresident Ashwin Adhin en minister Gillmore Hoefdraad legden uit dat het om een Surinaams plan gaat en echt niet door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt gedicteerd.

Oppositieleden gaven aan dat de president de vorige week had aangegeven dat het plan vrijdag gepresenteerd zou worden. Nu is er nog niks op papier. De discussie over de inhoud zal gevoerd worden, wanneer het plan af is en beschikbaar wordt gesteld aan de volksvertegenwoordiging. De Assembleevoorzitter verdaagde de vergadering die anderhalf uur later begon, om 20.30 uur naar een nader te bepalen datum. Bij een interruptie uitte Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) zijn misnoegen over dat de president vroeg om de vergadering te schorsen, zodat afgestemd kon worden over antwoorden. Bouterse, ministers, de Assembleevoorzitter en diverse coalitieleden gingen naar het Onafhankelijkheidsplein om ondersteuners van de regering, toe te spreken. Jogi stelde dat de president radeloos lijkt en het volk knollen voor citroenen wil verkopen. NDP-fractieleider André Misiekaba antwoordde dat er minimaal 4000 mensen op het plein zijn, en het ook om het volk gaat. Een volkspresident spreekt dan de massa toe.

Bouterse zei na een bijkans vijf kwartier durende schorsing, dat het om een vrij gecompliceerd en belangrijk onderwerp gaat. In eerste instantie was aangegeven dat het plan gepresenteerd zou worden aan De Nationale Assemblee. Na beraad in regeringsverband bleek dat de zaak niet zo eenvoudig was als werd gedacht. Er is gekeken naar programma's van landen uit Afrika en Europa, die succesvol hervormingen hebben doorgevoerd. De regering wil een gedegen programma presenteren, waarbij deskundigen nationaal en internationaal betrokken zijn. De tijd was te kort om een volwaardig geïntegreerd plan af te krijgen, waarbij zaken doorgerekend zijn. Bouterse zei dat alle gegevens die verzameld zijn, gegeven worden aan het Planbureau. Wanneer het plan aan het college verstrekt wordt, moeten er geen misverstanden zijn.

Het gaat om een urgentieprogramma met maatregelen tot eind van dit jaar. Het plan zal ook gegeven worden aan de Sociaal Economische Raad (SER). Het ligt in de bedoeling dat hieruit het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma zal voortvloeien voor 2017 tot 2021. Bouterse legde uit dat het om een Surinaams programma gaat, dat zal worden uitgevoerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May