Commissie bereidt herwaardering leerkrachten voor
22 Apr 2016, 00:01
foto
Raadsadviseur Eddy Jozefzoon en Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren schudden elkaar de hand. (Foto: René Gompers)


Het herwaarderings- programma voor leerkrachten wordt per oktober uitgevoerd. Ook is overeengekomen met de Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) dat een commissie ingesteld wordt om de voorbereidingen voor het programma eind mei af te ronden. De overeenkomst die gesloten is tussen de regering en de bonden, is niet beschikbaar gesteld aan de media.

Raadsadviseur Eddy Jozefzoon legt uit dat het ‘herwaarderen’ meer inhoudt dan een beter loon. “Laat mij erop wijzen dat het hier gaat om 5 à 6 maatregelen waarbij wij het mogelijk willen maken dat de kwaliteit van ons onderwijs op een hoger plan wordt gebracht,” geeft Jozefzoon aan. “Het gaat hier niet alleen om geld, maar om een tipje van de sluier te lichten; het gaat om 86 functies in ons onderwijs terug te brengen naar drie à vier niveaus met een eigen waardering. Door deze operatie zal het mogelijk zijn dat zonder verlies van geld een zeer hoog gewaardeerde leerkracht, bereid zou kunnen zijn om op een basisschool te werken. Een ‘doctorandus’ op een basisschool verdient dan net zoveel als wanneer hij op een VOS school zou werken.”

De onderwijsbonden en de vertegenwoordigers van de overheid zijn vol lof over wat er bereikt is. Voor raadsadviseur Jules Wijdenbosch is het belangrijk dat de scholen normaal zullen gaan draaien. De lessen worden vandaag hervat. De staking heeft ruim een week geduurd. Het bereikte resultaat is voor een groot deel tot stand gekomen door de ‘lijfelijke aanwezigheid’ van president Desi Bouterse, geeft Wijdenbosch aan.

Valies is de twee raadslieden zeer dankbaar en prijst hen voor de inzet. “Dit is een historisch moment voor de leerkrachten,” geeft hij aan. “Het is van belang dat als we in een conflictsituatie zijn gekomen, we wijze mannen nodig hebben om hieruit te geraken. Ik denk dat deze twee heren een hele goede job hebben gedaan.”

De vijandige sfeer tussen de BvL en minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, was duidelijk merkbaar. Hoewel Peneux samen met zijn collega Mike Noersalim de overeenkomst getekend heeft, gaven hij en Valies elkaar geen hand tijdens de felicitatieronde. Valies noemde Peneux, kort daarvoor op een persconferentie 'een ordinaire leugenaar'. Hij waarschuwde de minister en zijn team om geen rancuneuze handelingen te plegen jegens leerkrachten 'anders is het war'.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May