Studentenbond wil opkomen voor belangen scholieren
19 Apr 2016, 04:42
foto
De jongeren die deel uitmaken van de 'studentenbond in oprichting'. Zij hebben maandag hun plan gepresenteerd aan minister Robert Peneux. (Foto: René Gompers)


Een studentenbond zal helpen onderwijs te garanderen wanneer leraren en overheid tegenover elkaar staan, stellen Konrad Acton, ondervoorzitter van het Nationaal Jeugdparlement en Clyde Ford van The Young Democracy Unit. Leerlingen en studenten worden altijd de dupe van stakingen door leerkrachten. De overheid moet nou eens eindelijk haar huiswerk maken en dit tot het verleden laten behoren, zegt Acton.

Acton en Ford, die ook voorzitter is van de ‘studentenbond in oprichting’ en een groep vertegenwoordigers van studentenbesturen hebben maandag van gedachten gewisseld met Robert Peneux, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De groep heeft aan de minister het plan ‘Landelijke Studenten Bond Suriname’ gepresenteerd en overhandigd. “We zijn al sinds 2013 bezig met het idee van een overkoepelend orgaan van alle studentenbesturen in het land,” deelt Acton mee. “We hebben de Young Democracy Unit benaderd om het idee uit te werken. Nu gaan we de koe bij de horens vatten. We gaan ervoor zorgen dat we eindelijk die luide stem krijgen zodat men niet meer kan doen wat men wil met ons. BvL staakt, we worden de dupe, de overheid wil niet luisteren naar de leerkrachten, wij worden de dupe van,” haalt Acton aan. “Schoolleiders brengen onaangekondigd veranderingen aan op school, wij worden er de dupe van. Laten we een nu luide stem hebben en opkomen tegen het onrecht dat ons wordt aangedaan.”

De studentenbond zal elk onderwijsniveau vertegenwoordigen en meer doen dan acties weerkaatsen, licht Ford toe. “We willen zorgen voor orde, rust en veiligheid op de scholen, dat studenten bewust gemaakt worden van normen en waarden en die in acht nemen. Studenten krijgen met dit orgaan inspraak bij het onderwijsproces want vaak wordt het voor ons bepaald. Een wisselwerking tussen student en leerkracht zou heel mooi zijn. We zijn er niet alleen om op te komen voor onze rechten of om in actie te gaan. We willen er naar toe dat men rekening gaat houden met een student, dat men gaat beseffen dat er een inspraakorgaan is.” Alle onderwijsniveaus vanaf VOJ tot de universiteit en andere opleidingsinstituten zullen benaderd worden om deel uit te maken van de studentenbond, deelt Ford mee.

De eerste stappen naar het verwezenlijken van de studentenbond is het opzetten van studenten- of leerlingenbesturen op scholen die nog geen vertegenwoordiging hebben. Het zit Acton dwars studenten alweer onderwijs moeten ontberen door stakende leerkrachten. Maar de overheid is daar ook schuldig aan, stelt Acton. “De overheid moet gaan leren om haar huishouden in orde te maken. Ze moet eens leren om die bureaucratie en die ‘bureaucratisme’ om te gooien, wanneer het om deze dingen gaat,” pleit hij. “Overheid, kom je dingen na en zorg ervoor dat deze acties uitblijven. Dan hebben we geen problemen en blijven we vrienden.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May