Jogi: Ik maak mij zorgen over Telesur
17 Apr 2016, 00:00
foto
Assembleelid Mahinder Jogi vrijdag in De Nationale Assemblee.


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) had verwacht dat president Desi Bouterse in De Nationale Assemblee vrijdag een geruststellend antwoord zou geven op vragen over Telesur. "De president heeft toegegeven dat gelden van het staatsbedrijf worden gebruikt om de uitgaven van de regering te financieren. Dit is zorgwekkend, want hetzelfde gedrag is in de jaren negentig vertoond met Staatsolie. Het bedrijf wordt op deze manier uitgehold en in gevaar gebracht," zegt Jogi in gesprek met Starnieuws.

Het Assembleelid heeft gevraagd aan de president of het waar is dat van Telesur US$ 20 miljoen geleend is voor de valutaveiling. Ook zou Telesur US$ 115 miljoen lenen in China van firma Huawei. Hiervan zou US$ 35 miljoen aan de overheid geleend worden. Ook zou er door de regering een voorschot genomen zijn bij Telesur van US$ 15 miljoen.

President Bouterse legde uit dat staatsbedrijven deel uitmaken van de overheid. Wanneer een bedrijf in problemen komt en bepaalde rekeningen niet kan betalen, komt de overheid ook in. Dit is om te voorkomen dat het bedrijf in diskrediet komt. Zo moet het bedrijf ook een bijdrage leveren wanneer de Staat krap zit. Bouterse zei niet te weten of het geld dat Telesur zou lenen aan de Staat, al in orde is. Hij bevestigde dat hier sprake van is.

Jogi geeft aan dat de president niets ontkend heeft van wat hij in De Nationale Assemblee heeft gevraagd. Eerder had minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ook aangegeven dat bepaalde activiteiten door staatsbedrijven afgestoten zullen worden. De president zei dat het niet klopt dat het hoofdkantoor van Telesur als onderpand dient voor een lening in China. Dit is ook categorisch ontkend door de raad van commissarissen bij Telesur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May