Afzettingsprocedure Brazilië: Debat begonnen
15 Apr 2016, 17:08
foto
Voorstanders van een afzettingsprocedure beschuldigen president Rousseff voor de slechte staat waarin Brazilië zich bevindt. (Foto: AFP)


In het Lagerhuis (Tweede Kamer) van het Braziliaans parlement is een debat begonnen voorafgaand aan de stemming op zondag. Het parlement zal dan stemmen over het lot van de afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff.

Parlementsleden van de oppositie scandeerden "Dilma weg" toen de sessie in gang werd gezet. Het Braziliaans Hooggerechtshof heeft een verbod van de regering voor de stemming verworpen.

Rousseff wordt beschuldigd van manipulatie van de overheidsrekeningen voor haar herverkiezing in 2014. Ze ontkent de beschuldigingen en beschuldigt tegenstanders van het beramen van een 'coup'. Haar aanhangers zeggen dat het probleem geen geldige reden is voor afzetting. Degenen die voor de afzetting zijn beschuldigen Rousseff van de huidige precaire staat waarin Brazilië is beland.

Rousseff zelf heeft gezworen tot "het laatste moment te vechten, ondanks de terugtrekking van drie geallieerde partijen. Braziliaanse media voorspellen een nek-aan-nek-stemming. Twee opiniepeilingen zetten het aantal leden dat voor de afzettingsprocedure is op 342, de cruciale twee derde meerderheid die nodig is om het proces te sturen naar de Eerste Kamer, de Senaat.

Als de Eerste Kamer stemt voor de afzetting, kan president Rousseff worden geschorst voor maximaal 180 dagen, terwijl een afzettingsproces wordt ingezet. De Braziliaanse procureur-generaal Jose Eduardo Cardozo heeft degenen gewaarschuwd die voor afzetting stemmen. Hij noemt het proces een “gewelddadige handeling die indruist tegen de democratie”. Hij voegt eraan toe: "De geschiedenis zal degenen die de democratie vertrapten nooit vergeven.”

Het Hooggerechtshof heeft zijn beslissing genomen in een buitengewone zitting, waarbij zeven van de tien rechters nog voor de stemming was geëindigd tegen het verbod hebben gestemd.

President Rousseff heeft dinsdag nog gesuggereerd dat vicepresident Michel Temer, één van de kopstukken is van de "coup" poging tegen haar. Een uitgelekte audio-boodschap waarin Temer een toespraak instudeert als Rousseff is afgezet, is volgens haar het bewijs van de samenzwering. Ze heeft hem echter niet bij naam genoemd.

Als de president en de vicepresident worden geschorst uit hun ambt, is de volgende in rij voor het presidentschap de voorzitter van het Lagerhuis, Eduardo Cunha. Maar ook hij is niet onbelast. Hij wordt beschuldigd van het witwassen van geld en andere illegale praktijken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May