Uitzonderingspositie verzekeraars wordt opgeheven
13 Apr 2016, 00:01
foto
De Wet Inkomstenbelasting wordt met 29 stemmen aangenomen. (Foto's: René Gompers)


De verzekeringsmaatschappijen zullen vanaf 2016 hun gehele winst niet meer kunnen overhevelen naar de egalisatiereserve. Zij zullen nu ook inkomstenbelasting over de winst moeten betalen. De Wet Inkomstenbelasting is dinsdagavond met 29 stemmen aangenomen. De oppositionele partijen VHP, ABOP, Pertjajah Luhur en de NPS hebben vlak vóór de stemming de zaal verlaten. Zij hadden liever goed overleg gehad tussen de regering en de verzekeraars. De oppositie vindt dat door aanname van de wet op deze manier onzekerheden gecreëerd worden in de samenleving.


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën verzekerde het college dat de bedrijven niet over de kop zullen gaan met deze heffing. De egalisatiereserve is tot eind 2014 ongeveer SRD 211 miljoen. In twee termijnen zal deze faciliteit die in 1960 gecreëerd is om de maatschappijen een goede start te geven en om de concurrentie aan te kunnen met buitenlandse verzekeringsbedrijven, worden afgebouwd. Het is volgens de coalitie niet meer nodig om de verzekeraars langer te faciliteren. Hoefdraad merkte op dat een verzekeringsmaatschappij (Assuria ... redactie Starnieuws) onlangs nog aangaf de grootste financiële instelling van Suriname te zijn en de vleugels naar de regio uitgeslagen te hebben.

Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie van rapporteurs, zei dat zaken rechtgetrokken moeten worden. Het gaat om een rechtvaardigheidsbeginsel, waarbij verouderde wetten aangepast moeten worden. Volgens Abdoel komt de bedrijfsvoering niet in gevaar. Hij werd ook ondersteund door diverse fractiegenoten die vinden dat alle bedrijven gelijke behandeling moeten krijgen.

Asiskumar Gajadien, Krishna Mathoera en Chan Santokhi van de VHP benadrukten dat de wet gevolgen zal hebben voor mensen die premies betalen. Zij vinden dat de regering maar geld gaat innen zonder te letten op de gevolgen. Voorgesteld werd om niet een afbouwperiode van twee, maar vijf jaar te kiezen. Er moet volgens de VHP ook gekeken worden naar internationale standaarden die er zijn. Gregory Rusland (fractieleider NPS) zei mede namens Pertjajah Luhur en ABOP bij de stemmotivatie, dat er beter overleg moest zijn geweest. Ook de onderbouwing met cijfers is niet verstrekt. Er moesten meer concrete gegevens worden verschaft door de regering. De oppositie meent dat er haastwerk is verricht.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte op dat het om een bijzondere wet gaat. Zij haalde aan dat er intensief gepoogd is om de zaak een andere wending te geven. De belangengroepen stonden volgens haar tegenover elkaar. Zij wees er op dat de wetswijziging sinds 2014 is ingediend. Iedereen kon weten dat een keertje de wijziging zou worden behandeld. Zij voerde aan dat prijzen voor de kleine burgers worden verhoogd. Ook de verzekeringsmaatschappijen moeten hun bijdrage leveren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May