Berenstein: Stroomtarief kan niet worden verhoogd
12 Apr 2016, 07:04
foto
Vakbondsleider Robby Berenstein


Robby Berenstein, woordvoerder van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), zegt aan Starnieuws niet meer te praten over verhoging van elektriciteits- en watertarieven. Deze kwestie is van de baan. Dit heeft president Desi Bouterse Ravaksur, de Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), meegedeeld.

Berenstein merkt op dat maandag nog het standpunt van de vakbeweging is toegelicht in een gesprek dat met de regering gevoerd is onder leiding van de president. Gevraagd is ook om belastingverlichting voor de werknemers. De heffingskorting van SRD 50 wil de vakbeweging opvoeren naar SRD 150. De regering zit op SRD 100. De vakbondsleider zegt dat het standpunt van Ravaksur is toegelicht. De regering zal vanmiddag antwoord geven op de visie van de drie organisaties.

De Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft intussen aangegeven het hoofd nauwelijks boven water te kunnen houden. Met kosten per kilowattuur van dichtbij de SRD 1, en inkomsten van gemiddeld SRD 0,35 daartegenover, is de situatie niet lang meer vol te houden. De subsidie van de overheid is gestopt en het verschil dat is ontstaan is nu groter. De prijs was bovendien berekend op een koers van SRD 3,35. Nu is de officiële koers gestegen naar SRD 5,42 voor de US dollar.

Berenstein zegt dat in het gesprek met de president later op de dag nogmaals zal worden aangegeven dat de werknemers geen verhoging van stroomtarieven zullen kunnen betalen. De regering moet nog met een aanpassingsprogramma komen. Ravaksur heeft gisteren ook een gesprek gehad met de missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De vertegenwoordigers wilden de visie weten van de vakbeweging over de economische situatie. "Wij willen van de regering weten wat het aanpassingsprogramma is. Volgens het IMF wordt het programma door de regering samengesteld," zegt Berenstein. "De regering is onze gesprekspartner."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May