Abdoel: Geen haastwerk; regering had meer tijd nodig
08 Apr 2016, 03:58
foto
Amzad Abdoel, voorzitter commissie van rapporteurs 'wijziging Inkomstenbelasting'.


De Assembleevergadering is donderdag niet afgelast vanwege haastwerk van de commissie, maar omdat de regering meer tijd nodig heeft om de beantwoording van de vragen voor te bereiden. Er zijn veel vragen gesteld die goed beantwoord moeten worden door de regering, zegt commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP), die de wetswijziging Inkomstenbelasting heeft voorbereid voor de openbare behandeling. Niet alleen het ministerie van Financiën dient in te gaan op vraagpunten, maar er moeten ook antwoorden komen op vragen die aan de toezichthouder, de Centrale Bank van Suriname, zijn gesteld.

De oppositie vond dat er meer tijd nodig was om deskundigen en de verzekeraars te raadplegen. De regering wil met terugwerkende kracht geld innen bij de verzekeringsmaatschappijen die hun winst mochten toevoegen aan de egalisatiereserve. NPS-fractieleider Gregory Rusland stelde voor om nog een keer met de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) in dialoog te treden om tot een vergelijk te komen.

Het is ook niet ongebruikelijk dat wanneer de regering meer tijd vraagt, dat het parlement een vergadering uitstelt of verdaagt, stelt Abdoel. "Ik begrijp dat er grote belangen op het spel staan en dat er in en buiten het parlement flink gelobbyd wordt om de wet niet aan te nemen. Echter moet men dan niet doen overkomen alsof er haastwerk is geleverd. Degene die de discussies bij de eerste ronde heeft gevolgd, heeft duidelijk gemerkt hoe snel de leden uitgesproken waren. Een lid van de commissie dat vond dat er weer overleg moest komen met Survam, was niet eens komen opdagen bij de bespreking die eerder gehouden is," stelt Abdoel.

De commissievoorzitter voert aan dat alle Assembleeleden weten dat geen enkele wet wordt goedgekeurd zoals die wordt ingediend. Er zijn altijd wijzigingsvoorstellen. "Vandaar dat er ook wijzigingsvoorstellen door mij als voorzitter van de commissie van rapporteurs zijn gedaan. Ik vind het jammer dat de snelheid waarmee de vaste commissie van Financiën haar werk doet, gezien wordt als haastwerk. Er zijn drie dagen uitgetrokken om de wet voor te bereiden. En dat is meer dan genoeg," meent Abdoel. Er is volgens hem gesproken met de deskundigen van Financiën, de CBvS en Survam. "Als men dat niet genoeg vond, dan ben ik politiek volwassen genoeg om te begrijpen wat er speelt. Verder weten leden ook dat er niet altijd direct antwoorden zijn op alle vragen. Zelfs vragen waarop er antwoorden zijn gegeven, zijn weer gesteld in de zaal." De vergadering die gisteren niet doorging, wordt vanmiddag voortgezet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May