VES-voorzitter pleit voor snelle unificatie wisselkoers
04 Apr 2016, 00:38
foto
Winston Ramautarsing, voorzitter VES. (Foto: Proplan Consultancy)


De nieuwe voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, vindt de valutaveiling een van de minst slechte oplossingen. De beste oplossing zou zijn om de koers vrij te laten. De valutaveiling is een manier om een balans te vinden in de hoogte van de wisselkoers, maar deze situatie moet volgens hem niet te lang duren.

Ramautarsing zei in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC zondag dat naar de unificatie van de koers moet worden gegaan. Op dit moment is er een veilingkoers, maar daarnaast ook een straatkoers die veel hoger ligt. Dit is geen ideale situatie.

Er moet zo snel mogelijk een evenwicht komen. Door de hogere koers zijn de prijzen van goederen en diensten ook hoog. Ramautarsing haalde aan dat zo snel mogelijk een eenheidskoers moet komen, waardoor er duidelijkheid ontstaat. Stabiliteit is nodig voor de economie. Alleen door verhoging van de productie zullen er meer dollars binnenkomen.

De VES-voorzitter benadrukte dat nationale inspanning nodig is om de verdiencapaciteit op te voeren. De nationale productie moet worden bevorderd. Mensen kunnen hun bijdrage leveren door zo min mogelijk buitenlandse producten te kopen. Door spullen te kopen die hier geproduceerd worden, wordt voorkomen dat deviezen uitgegeven worden voor import van consumptiegoederen.

Op de vraag of het zinvol is om in SRD te sparen, zei Ramautarsing dat de SRD haar waarde verliest. Er kan veel minder ermee gekocht worden dan een jaar geleden. De inflatie van de consumentenprijsindex gemeten door het Algemeen Bureau voor de Statistiek ten opzichte van een jaar geleden, is 32%. Veel mensen zetten hun SRD's om in deviezen of beleggen het op een andere manier om de waarde te kunnen behouden. De VES is bereid om mee te helpen aan een plan voor herstel van de economie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May