Fidel Castro vernietigend over bezoek Obama
28 Mar 2016, 16:43
foto
De voormalige Cubaanse leider, Fidel Castro, is vandaag in een straat in Havana gespot. (Foto: Reuters)


Fidel Castro heeft zijn stilzwijgen over het bezoek van president Barack Obama aan Cuba in een vernietigende brief doorbroken. Het schrijven van de voormalige Cubaanse leider is gepubliceerd in de staatskrant Granma.

Fidel, die de macht tien jaar geleden heeft overgedragen aan zijn broer Raul, zegt dat Cuba geen cadeaus nodig heeft van het "rijk". Hij heeft de woorden van verzoening van Obama beschreven als ‘stroperig’ en heeft gewaarschuwd dat de woorden Cubanen een hartaanval kunnen bezorgen.

Het Amerikaanse staatshoofd heeft tijdens zijn historisch driedaags bezoek aan Havana gesuggereerd dat het tijd was om het laatste overblijfsel van de Koude Oorlog in de Amerika’s te begraven. In zijn 1.500 woorden tellende brief herinnert Fidel de lezers ook aan de invasie van de Varkensbaai in 1961. Paramilitaire groepen van Cubaanse ballingen hebben toen gesteund door de CIA geprobeerd het eiland over te nemen. De 89-jarige voormalige leider zegt echter ook dat volgens zijn “bescheiden suggestie” Obama “weerspiegelt en niet probeert om theorieën over de Cubaanse politiek te ontwikkelen.”

Tijdens zijn bezoek heeft Obama opgeroepen tot “een toekomst van hoop” voor Cuba in een ongekende live tv-toespraak vanuit het Grand Theatre in Havana. Hij heeft de Cubaanse president Raul Castro meegedeeld dat deze niet hoefde te vrezen voor de Verenigde Staten (VS), noch voor “de stem van het Cubaanse volk.” Hij heeft ook opgeroepen om het 54-jaar oude Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba op te heffen. Een oproep die met luid applaus is onthaald.

Het embargo blijft één van de belangrijkste knelpunten in de relaties tussen de VS en Cuba, maar alleen het Amerikaans Congres kan die handelsbeperkingen opheffen. Het bezoek van Obama aan Cuba was de eerste van een zittende president sinds de communistische revolutie in 1959.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May