Aanvallen Brussel: Minstens 31 doden
22 Mar 2016, 11:13
foto
Gewonden zijn te zien bij de luchthaven Zaventem. (Foto's: Reuters)


Bij de terreuraanslagen vanochtend vroeg op de internationale luchthaven Zaventem en het metrostation Maalbeek in België, zijn minstens 31 mensen gedood en vele anderen zwaargewond. Op de luchthaven waren er twee explosies waarbij elf mensen zijn gedood en 81 anderen zijn gewond, meldt de Belgische minister van Volksgezondheid. De vrees is dat het dodental zal stijgen. De publieke omroep VRT praat over 34 doden.

Een uur later was er een andere explosie bij het metrostation Maalbeek. Ambtenaren van de vervoersmaatschappij zeggen dat daarbij twintig mensen zijn gedood en 55 anderen gewond zijn geraakt, waaronder tien ernstig. België heeft zijn terroristische dreiging getild naar het hoogste niveau.

De aanvallen komen vier dagen nadat Salah Abdeslam, de belangrijkste voortvluchtige bij de aanslagen van Parijs, in Brussel is aangehouden. Minister-president Charles Michel noemt de recente aanslagen "blind, gewelddadig en laf.” Hij voegt eraan toe: "Dit is een dag van tragedie, een zwarte dag ... Ik zou graag een beroep op iedereen willen doen om kalmte en solidariteit te tonen".

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad: “Deze aanvallen markeren een ander laag dieptepunt van de terroristen in dienst van haat en geweld.” De luchthaven en het gehele openbaar vervoer in Brussel zijn gesloten.

Kort na acht uur lokale tijd waren er twee ontploffingen in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. Volgens de Belgische officier van justitie was er waarschijnlijk een zelfmoordterrorist betrokken. Het staatsbedrijf Belga News Agency meldt dat er schoten zijn afgevuurd en er geschreeuw in het Arabisch is gehoord vóór de twee explosies.

VRT zegt dat er een aanvalsgeweer is gevonden naast een dode aanvaller. Er is ook een niet-ontplofte bomgordel gevonden. Berichten melden dat deze binnenkort veilig tot ontploffing zal worden gebracht. Foto's op social media tonen paniek en vluchtende mensen bij de luchthaven.

Alle vluchten zijn omgeleid. Eurostar heeft alle treinen geannuleerd van en naar Brussel. De Thalys France-Benelux treinoperator zegt dat het hele netwerk is gesloten. Groot-Brittannië heeft de veiligheid opgevoerd op de luchthavens Gatwick en Heathrow en het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Britten geadviseerd drukke gebieden in België te vermijden. Ook in Frankrijk en Nederland is er extra beveiliging op de luchthavens.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May