Hoger opgeleide vrouwen plaatsen Suriname in top 10
19 Mar 2016, 13:36
foto


Suriname staat in de top 10 van landen in het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika, waar steeds meer vrouwen een hogere opleiding hebben dan mannen. Een hogere opleiding helpt de vrouwen in een aantal Caribische en Latijns-Amerikaanse landen veel sociale hindernissen te overbruggen.

Met 15% van de vrouwen die een hogere opleiding hebben, naast de 9% mannen in het land, bezet Suriname met zijn bevolking van iets meer dan een half miljoen mensen, de vijfde plaats. Barbados staat op de nieuwste Global Gender Gap Index van het Economic Forum, op de eerste plaats van de tien landen in het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika. Met een bevolking van minder dan 300.000, kiest 88% van de vrouwen voor voortgezet en hoger onderwijs. Dat is bijna 2,5 maal zoveel als de mannen van het land.

Tot hoger onderwijs rekent het Economic Forum, alle opleidingen vanaf de middelbare school, waaronder de universiteit, beroepsopleidingen en de militaire dienstplicht. Ook in Jamaica doen de meisjes/vrouwen het veel beter dan jongens/mannen. Het land van Olympisch kampioen Usain Bolt en reggae-legende Bob Marley bezet de tweede plaats. Met meer dan 2,7 miljoen inwoners, kiest ongeveer 40% van de vrouwen voor het hoger onderwijs. Dat is iets meer dan tweemaal het aantal mannen dat naar universiteiten en hoge scholen gaat.

Buurland Guyana met minder dan 800.000 burgers valt terug als de onderwijsleider van de regio. Het land heeft nu een relatief laag onderwijsniveau voor zowel mannen als vrouwen. 18% van de vrouwen kiest voor het voortgezet en hoger onderwijs en dat is nog steeds meer dan het dubbele van het aantal mannen. Een prestatie die goed is voor de derde plaats volgens de index.
Uruguay eist de vierde plek in de top vijf op, met 80% van zijn vrouwen die gaan in het voortgezet onderwijs. Met een bevolking van meer dan 3,4 miljoen, heeft Uruguay een aanzienlijk hoog percentage opgeleide vrouwen. De verhouding met de mannen die verder studeren is 1,73.

Venezuela staat op de zesde plaats waar 99% van de vrouwen kiest voor hoger onderwijs. Daar staat tegenover dat 58% van de mannen die keuze maakt bij een bevolking van meer dan 30 miljoen. In Belize kiest 1,68 maal zoveel vrouwen voor hoger onderwijs als de mannen. Met een inwonersaantal van meer dan 311.000 bezet Belize de zevende plek. Cuba staat met 60% op plek 8 (bevolking meer dan 11 miljoen), de Dominicaanse Republiek met 57% op de negende plaats (bevolking meer dan 10 miljoen), terwijl Argentinië de lijst afsluit 98% met een inwonersaantal van meer dan 41 miljoen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May