Bestuursdienst hekelt seksueel molest op de werkvloer
19 Mar 2016, 00:38
foto
Medewerkers van de verschillende bestuursdiensten protesteren tegen de gang van zaken op de werkvloer. (Foto's: René Gompers)


“Om seks mi no mag bevorder. Wat voor rotzooi is dat?!” roept de medewerkster van de Bestuursdienst. Zij krijgt flink bijval van haar collega's in de vergaderzaal. “Ik doe al jaren van alles op kantoor, van brievenbezorger tot administratieve dienst en dan nog word ik niet bevorderd, word ik gepest en tegengewerkt omdat mi no wan a man.” Seksueel molest op de werkvloer, rancune, positieverbetering en financiële herwaardering zijn enkele van de punten die de medewerkers van de bestuursdiensten aangepakt willen hebben binnen een maand.

Medewerkers van de verschillende bestuursdiensten in het land zijn vrijdag bijeengekomen in het gebouw van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO). De wensen en grieven zijn tijdens een zeer bewogen vergadering in vier moties verwerkt en aan hun bondsvoorzitter overhandigd. Glen Swamipersad, voorzitter van de Algemene Bond Personeel Regionale Ontwikkeling, heeft de leden voorgehouden niet teveel te verwachten. “Op het eerste gezicht zijn sommige dingen wel te doen in een maand, anderen niet. Die gaan veel tijd kosten,” deelt hij mee. “De mensen zijn ontevreden. Merendeels over de rancune van de commissarissen, de goede niet nagesproken, en het wegblijven van de bevorderingen,” somt Swamipersad op.

De medewerkers willen dat rancune en favoritisme tot het verleden gaan behoren. Dit brengt met zich mee dat heel veel capabele mensen in een hoek gedrukt worden en personen zonder de vereiste bagage op sleutelposities komen. Daarnaast schort het aan opleidingen om het personeel te laten groeien en door te stromen. De ambtenaren opleiding bij IBAS is niet praktisch gericht, luidt een klacht. De bestuursdiensten willen één uniformmodel en kleur voor de kleding, ‘juiste en officiële’ door de overheid bepaalde amuletten. Momenteel moet het personeel zelf voor de amuletten zorgen “waardoor je nu allerlei modellen amuletten en uniform hebt. Dit ondermijnt het imago en gezag van de Bestuursdienst,” wordt er uit een motie voorgelezen.

Betere waardering
De verschillende toelagen moeten herzien worden, omdat die allang achterhaald zijn. De positie van de districtssecretaris moet zo gauw mogelijk verbeterd worden, omdat deze ambtenaar in feite de dc vervangt in het werk. De andere posities in de dienst moeten dan evenredig omhoog gaan met die van de districtssecretaris. Er wordt geëist dat de medewerkers komen in een hogere schaal en de salarissen met gemiddeld SRD 1000 verhoogd worden.

Swamipersad verwacht dat met de huidige minister van Regionale Ontwikkeling er schot in de zaak gaat komen. Maar acties zijn niet uitgesloten, voegt hij eraan toe. Hij hoopt dat het niet zover hoeft te komen: “De bestuursdiensten lamleggen is niet alleen slecht voor de overheid, maar voor het hele land.” Swamipersad vindt het erg dat mensen, met name vrouwen, in hun vooruitgang geremd worden, omdat ze seks weigeren met een meerdere. “Ik vind dit erg, het doet mij pijn. Het gebeurt niet alleen bij de Bestuursdienst of de overheid, maar ook in de private sector dat een dame moet gaan liggen voor een bevordering. Laten we dat ding stoppen mannen. We hebben ook kinderen. We zullen het niet leuk vinden als dit onze kinderen overkomt. Dit is seksueel molest op de werkvloer. Dit kunnen we als CLO niet accepteren.” De medewerkster is na haar fel relaas door leden van het bestuur en collega's getroost en tot bedaren gebracht.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May