Met thuisblijven Gajadien en Breeveld US$ 20.000 bespaard
17 Mar 2016, 00:37
foto


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) zegt open te staan voor positieve kritiek uit de samenleving. Hij begrijpt dat mensen verontwaardigd zijn over de 'Zambia-reis' voor het bijwonen van de algemene vergadering van de Inter Parlementaire Unie. Het heeft hem verder tot nadenken gestemd. "Nu collega Carl Breeveld en ik niet meer afgereisd zijn naar Zambia, heeft dit het land US$ 20.000 bespaard. Het hoofd te buigen over de crisis in het land is de hoogte prioriteit op dit moment," zegt Gajadien aan Starnieuws.

Gajadien vindt dat het parlementaire werk er niet onder mag lijden, terwijl er sprake is van crisis in het land. In zo een situatie moet in alle geledingen worden bezuinigd. Daarom heb ik begrip voor de positieve verontwaardiging die is ontstaan. Ik heb diep nagedacht en uiteindelijk daarom mijn keuze gemaakt voor een crisisvergadering hier in Suriname. Wij willen oplossingen hiervoor hebben, omdat het gehele land gebukt gaat onder deze situatie. Ook sta ik als volksvertegenwoordiger altijd open voor positieve kritiek vanuit de samenleving," stelt de politicus. Hij heeft er wel moeite mee dat er bewust een hetze wordt ontketend door bepaalde personen om volksvertegenwoordigers te bekladden.

Het Assembleelid vindt dat openheid van zaken belangrijk is. Wanneer Assembleeleden of functionarissen van de regering op dienstreis gaan, moet het volk hierover worden ingelicht. "Zelfs De Nationale Assemblee is er niet altijd op de hoogte van als ministers naar het buitenland gaan, waardoor geplande vergaderingen niet doorgaan. Dit was recent het geval geweest toen er een vergadering gehouden zou worden over de valutaveiling en de financieel-economische situatie. Toen pas bleek dat minister Gillmore Hoefdraad van financiën uitlandig was, betoogt Gajadien.

Gajadien heeft uitgerekend dat de reis naar Zambia meer dan US$ 65.000 zou kosten. Behalve de Assembleeleden is ook een substituut-griffier afgevaardigd naar Zambia. De ticketkosten (business class) variëren tussen de US$ 5.800 tot US$ 6.200 per persoon. Daarnaast komt bij kijken handgeld, hotel en uitrustingskosten.

"Ik denk dat opnieuw besproken moet worden op welke wijze het parlement zal deelnemen aan buitenlandse vergaderingen in deze crisisperiode," vindt Gajadien. Hij onderkent dat het belangrijk is dat Suriname aanwezig is op belangrijke internationale fora, maar er dient kritisch gekeken te worden naar de samenstelling van de delegatie. Gajadien vindt het jammer dat vorige week niet is vergaderd, terwijl het volk snakt naar informatie en leiding in deze crisisperiode. Tot nu toe is er geen vergadering uitgeschreven. Hij vindt dat de leiding van De Nationale Assemblee teveel rekening houdt met de regering. "Wij moeten met ons allen waken voor de onafhankelijke positie van de volksvertegenwoordiging," stelt Gajadien.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May