Goed bestuur en participatie zijn de baas
14 Mar 2016, 16:42
foto


Het is voor eenieder duidelijk dat de huidige financieel-economische en monetaire crisis negatieve effecten heeft op grote delen van de bevolking van Suriname. Deze crisis komt op een moment dat de implementatie van de Sustainable Development Goals (SDGs) in Suriname volop ter hand genomen moet worden. De slogan van de SDGs is 'leave nobody behind', maar op dit moment vrezen juist grote delen van de samenleving wat de toekomst voor hun, maar ook voor de komende generaties zal brengen.

Het is immers duidelijk dat ons land een ernstige schuldenproblematiek boven het hoofd hangt, welke een verdere neerwaartse spiraal van de situatie in ons land kan veroorzaken, vooral omdat de basisprincipes van goede planning, goed beheer en controle nog steeds ontbreken. Het scala aan slecht voorbereide en ondoordachte maatregelen die steeds aangekondigd worden om vervolgens weer ingetrokken of aangepast te worden als de kritiek losbarst, getuigt hiervan.

De president van de Republiek Suriname heeft vaker in De Nationale Assemblee en op andere momenten aangegeven, dat wij samen moeten werken om uit de huidige crisis te raken.Het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur (BINI) staat helemaal achter deze gedachte. Maar voor echte samenwerking zijn twee zaken onontbeerlijk, namelijk:
1. Daadwerkelijk overleg Geen vrijblijvende consultaties, maar echte, effectieve participatie met waarachtige inspraak en overleg met bindende afspraken, inclusief hoe en door wie het overeengekomene geïmplementeerd en gemonitord zal worden. Participatie geldt niet alleen het maken van plannen, maar ook de uitvoering van die plannen en de controle daarop. Samenwerken betekent echt openstaan voor andere meningen en opvattingen. Veel maatschappelijke groeperingen hebben na de verkiezingen aangegeven, dat zo gauw mogelijk de Sociaal Economische Raad (SER) geherinstalleerd moest worden. Op dit moment is het totaal onduidelijk waarom deze belangrijke Raad nog steeds niet geherinstalleerd is, juist nu die zo hard nodig is.Voorts zijn op voorstellen van BINI voor gestructureerd overleg en participatie van civil society in het proces van beleidsvorming en beleidsimplementatie, gedaan op uitdrukkelijk verzoek van de President, nimmer reacties verkregen.

2. Transparantie Volledige openheid ontbreekt tot op heden, waardoor de burger in Suriname op dit moment geen idee heeft, waar hij of zij aan toe is, en wat er verwacht kan worden in de komende maanden. De regering persisteert helaas tot op heden in haar houding van geen openheid geven aan zaken.Een goed voorbeeld hiervan is de mededeling van de Minister van Financiën op 23 januari, dat er sinds augustus 2015 een aanpassingsprogramma wordt uitgevoerd. Tot op heden is echter aan de bevolking van Suriname geen volledige openheid gegeven van wat dit aanpassingsprogramma nu precies inhoudt.

Never let a good crisis go to waste”, zei Winston Churchill. BINI is het eens met deze gedachte en beveelt nadrukkelijk aan om juist deze crisis aan te grijpen om inderdaad structurele aanpassingen door te voeren, die we anders niet aandurven. Er zijn drie noodzakelijke stappen te nemen om de crisis het hoofd te bieden, en om ons sterker te maken in de toekomst:
1. Een korte termijn ontwikkelingsprogramma (in afwachting op het grotere MOP) van herstel en aanpassingen dwars door alle sectoren met focus op budgetbeheer en verantwoording, doeltreffendheid en effectiviteit van overheids- instituten; en een transparant plan voor versterking van de private sector en diversificatie van productie,
2. Een human resources ontwikkelingsplan in lijn met het korte (en lange termijn) ontwikkelingsprogramma met als doel sociale evenwichtigheid, werkgelegenheid en productie.
3. Het versterken van instituten en wetgeving voor duurzaam en structureel, breed overleg met de samenleving via geëigende structuren. BINI blijft zoals vaker aangegeven, bereid om zich hiervoor in te zetten.

Bovenal vragen wij aandacht voor de noodzaak voor het hoog houden van de principes van goed bestuur, in het bijzonder transparantie, communicatie en effectieve participatie. Juist in deze tijden zijn deze onontbeerlijk.

Paramaribo, 14 maart 2016
Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May