CLO: Loonreeks leerkrachten voor alle ambtenaren
14 Mar 2016, 05:53
foto
Michael Miskin, bestuurslid CLO.


De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) participeert niet meer in Ravaksur-verband bij de gesprekken die gevoerd worden met president Desi Bouterse. Bestuurslid Michael Miskin die de CLO vertegenwoordigde, zegt aan Starnieuws zich teruggetrokken te hebben, omdat de ambtenarenvakcentrale een onheuse behandeling heeft gekregen. Daarnaast stelt CLO zich op het standpunt dat over de positie van ambtenaren niet door Ravaksur kan worden onderhandeld met de regering. In de Personeelswet staat het duidelijk dat de CLO gesprekspartner is van de regering. De CLO heeft president Desi Bouterse gezegd dat als leerkrachten een aanpassing krijgen van de loonreeks, deze voor alle ambtenaren moet gelden.

Miskin deelt mee dat de president het bestuur van de CLO op 8 december heeft ontvangen. Bouterse heeft de rechtspositie van de leerkrachten aan de orde gesteld. De CLO, onder leiding van Ronald Hooghart, heeft de president uitgelegd dat sinds de invoering van het Ambtenaren Bezoldingsbesluit er sprake was van één loonreeks. In 1998 werden verschillende loonreeksen voor groepen landsdienaren ingevoerd. Bij de invoering van een nieuw beloningssysteem (Fiso) is de beloofde correctie niet doorgevoerd. De leerkrachten hadden een eigen loonreeks, terwijl voor de rest van de ambtenaren een aparte loonreeks kwam.

De CLO heeft de president meegedeeld dat de leerkrachten in een voordelige positie waren ten opzichte van de rest van de ambtenaren. Hiertegen is er ook schriftelijk geprotesteerd. De CLO legde Bouterse voor dat als de regering de leerkrachten een herwaardering geeft, het verschil met de overige landsdienaren zal toenemen. Als de regering besluit de leerkrachten een herwaardering te geven, moet deze voor alle ambtenaren gelden. Miskin haalt aan dat het om een verkapte loonsverhoging gaat.

Miskin merkt op dat Ravaksur de Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), erbij heeft gehaald. Het dagelijkse bestuur participeerde niet meer binnen dit overleg. "Toen ik geen minister meer was, heb ik op mij genomen om een lijmpoging te doen," zegt Miskin. Hij constateerde dat zonder afstemming vooraf meegedeeld werd aan de regering dat een persoon van CLO die in een overheidsstichting zitting had, moest worden vervangen. Daarna is op een andere vergadering binnen Ravaksur, het vertrouwen opgezegd in de secretaris die een CLO'er is. Op basis van onder andere deze voorvallen, heeft ook Miskin zich teruggetrokken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May