Venezuela mobiliseert verzet om Maduro te verdrijven
13 Mar 2016, 12:08
foto
De demonstranten hebben gelopen in de kleuren van de Venezolaanse vlag. (Foto's: Reuters)


De oppositie in Venezuela heeft een dag van demonstraties gehouden in een nieuwe campagne om president Nicolas Maduro te verdrijven. Massa demonstranten hebben in Caracas en andere steden gelopen om hun woede over de economische crisis in het land te uiten. Tegelijkertijd hebben ze een beroep gedaan op Maduro om af te treden.

Maduro heeft op zijn beurt een protest geleid in de hoofdstad tegen de verlenging van de Amerikaanse sancties voor Venezolaanse topambtenaren. De oppositie heeft duidelijk gemaakt voornemens te zijn om de straatmacht te gebruiken om Maduro uit het ambt te dwingen.

De protesten zaterdag markeren de lancering van de oppositie coalitie van Venezuela, de Democratic Unity Roundtable (MUD). Een demonstrant van de MUD, Enrique Alvarado, heeft in Caracas aan persbureau Reuters gezegd: “De mensen zijn op straat gekomen en zullen niet terugkeren naar hun huizen totdat Nicolas Maduro ontslag neemt.” Een andere protestloper, Jose Zambrano, stelt: “Ik kwam omdat we verandering willen, omdat we niet in de rij kunnen blijven staan om medicijnen, eten te kopen, voor alles, voor auto-onderdelen, voor alles.”

De coalitie heeft vorige week aangekondigd dat zij alle mogelijkheden zou gebruiken om te proberen president Maduro weg te krijgen. Tot die mogelijkheden behoort een referendum en een grondwetswijziging om de presidentiële termijn in te korten tot vier jaar in plaats van de huidige zes.

De oppositie heeft bij de verkiezingen in december vorig jaar een verpletterende overwinning behaald, maar is haar gezag verlamd door de Hoge Raad, die zegt dat hij de overheid ondersteunt. Als gevolg daarvan heeft de MUD speciale aandacht besteed aan de protesten als een manier om kracht bij te zetten bij het verwijderen van Maduro.

Correspondenten zeggen dat dit een potentieel explosief pad is na de anti-regeringsdemonstraties in 2014. Bij die protesten zijn er 43 mensen overleden en is een aantal oppositieleiders gearresteerd op beschuldiging van moord en het aanzetten tot geweld.

De protesten komen tegen de achtergrond van een diepe economische crisis die wordt verergerd door de ineenstorting van de olieprijs die gedurende lange tijd de overheidsuitgaven van wijlen president Hugo Chavez en Maduro voor maatschappelijk welzijn heeft gefinancierd. Venezuela heeft 's werelds grootste ruwe olie reserves, maar de economie is vorig jaar met 5,7% gekrompen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May