EBS garandeert gasvoorziening tot en met 2020
11 Mar 2016, 00:36
foto
De werkzaamheden in 2014, voor het gereedmaken van de uitbreiding van de Oganeplant. (Foto: EBS)


De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) breidt haar gasopslag Liquid Petroleum Gas (LPG) te Ogane, Livorno uit met 900 metrieke ton (MT). De uitbreiding is noodzakelijk om de toenemende vraag naar LPG (kookgas) bij te kunnen benen. Er worden ook LPG-pompen, een brandbeveiligingssysteem, instrumentatie en een brandbluspomp, ter plekke geïnstalleerd.

De vraag naar kookgas neemt jaarlijks toe met 3%. De huidige uitbreiding is voldoende om bij deze groei de gasvoorziening van Suriname tot en met 2020 te garanderen. Door de uitbreiding van de capaciteit van de Staatsolie raffinaderij, is de vraag naar LPG fors toegenomen. Staatsolie neemt per week ongeveer 45 MT af. Dit gas wordt via een pijplijn verpompt vanuit Ogane (Beekhuizen) tot naar de Staatsolie raffinaderij te Tout Lui Faut over een afstand van 5.3 km. Deze pijplijn is in het jaar 2014 door Staatsolie aangelegd, nadat onderzoek uitwees dat het transporteren van gas over de weg gevaren met zich meebrengt.

De tanks zijn intussen al gebouwd in India. De werkzaamheden op het terrein waar de tanks komen te staan, beginnen in de derde week van deze maand. Andere bouwkundige installaties zoals het heien van palen, aanleggen van pijpleidingen en elektrische installaties, zijn momenteel in voorbereiding.

Na de afronding van dit project is Ogane en daarmee ook de EBS, verzekerd van een stijging van haar inkomsten, zegt de voorlichting van de EBS. Naast het garanderen van de gasvoorziening van Suriname tot en met 2020, wordt de strategische voorraad groter, waardoor de voorziening van LPG minder gevoelig is voor schommelingen in de aanvoer van gas vanuit het buitenland.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May