Reddingsplan economie van Suriname
11 Mar 2016, 11:43
foto
Mansoer Badloe


Het reddingsplan dat is gelanceerd om Suriname onmiddellijk uit de financieel-economische problemen te halen, is ook te bezichtigen op YouTube. Dit plan is geschreven door Mehrour Mansoer Badloe, in het dagelijks leven voorzitter van de STOS (Stichting Technologische Ontwikkeling Suriname) en heeft tal van industrieën opgericht in Suriname waarbij techniek en andere toegevoegde waarde een belangrijke rol spelen! Het reddingsplan duurt ongeveer 1 uur en bestaat uit 26 slides. Eenieder wordt aanbevolen dit reddingsplan te volgen.

Middels deze presentatie is het initiatief genomen de bal alvast aan het rollen te brengen in de hoop dat trekkers in het maatschappelijk veld zoals politieke partijen, economisten, ondernemers, vakbonden, intellect etc. etc. ook met hun eigen visie komen. Het doel is om dan uiteindelijk te geraken tot het ideale draaiboek m.b.t. de economische ontwikkeling van Suriname waaraan alle politieke partijen zich zullen moeten committeren om op deze manier de weg, zo u wilt, het fundament te leggen voor onze kinderen, zodat zij de nationale ontwikkeling en welvaart goed voorbereid, kunnen voortzetten!!

Drie delen

Deel 1: Een inleiding met betrekking tot het vraagstuk ontwikkeling van een land met daarop het accent op de Surinaamse situatie. Geïnstitutionaliseerde tevredenheid bij bestuurders heeft in Suriname steeds de gedachte doen postvatten alsof bij het bereiken van een stabiele munt, hun taak grandioos voltooid was. Het gevolg was dat bestuurders daarna steeds comfortabel achterover leunden zonder stil te staan en na te denken over het vervolgproces in casu kwalitatieve diversificatie met als resultaat verhoging van de verdiencapaciteit van de Surinaamse economie in US dollars. Dit, aangezien diversificatie zoals wij die thans kennen meer effect heeft op het BNP en werkgelegenheid doch ook dat zal moeilijk op gang komen vanwege de kleine bevolking in het algemeen en ontbrekende demografische ontwikkeling der districten enerzijds en het maximum aan bedrijven in relatie tot de bedrijfsgrootte en spreiding anderzijds.

Deel 2: Het reddingsplan zelve voor de Surinaamse economie (integratie Staatsolie met aluinaarde plant) waarbij direct al in 2016 met de bestaande faciliteiten gegarandeerd de dollar-flow in de Surinaamse economie ter ondersteuning van de Surinaamse munt zich herstelt in de orde van circa 1 miljard US dollar op jaarbasis en verdeeld over 12 maanden waardoor de CBvS maandelijks op deviezen kan rekenen. Dit is een policy zelf uitgewerkt door dhr. Badloe, die niet verder hierop wenst in te gaan vanwege strategische en tactische redenen.

Want, de Surinaamse economie heeft acuut harde valuta nodig en niet alleen bezuinigingsplannen en nieuw monetair beleid, dus kunnen wij niet wachten op jaarrekeningen en dividend uitkeringen de eerste 5 jaren. Belangrijke stap: Een welverdiende overname van de complete aluinaardefabriek en de stuwdam zonder kosten of hooguit tegen heel lage kosten door zakelijk, slim-kundig-bedreven-principieel en sterk te onderhandelen. Wij leven in de 21ste eeuw: “Het kan niet, bestaat niet”. Wij moeten bereid zijn gezamenlijk de uitdaging aan te nemen. De bekende slogan luidt: Ten tijde van crisis moet de manager van een bedrijf of leider van een land bewijzen wat hij in zijn “mars” heeft.

Deel 3: Een visie met een follow-up fase geprojecteerd over 25 jaren waarbij genoemd de toegevoegde waarde in de aluminium industrie binnen 5 jaren alsmede diversificatie van de economie naar potentiële sectoren in de districten gepaard gaande met de demografische ontwikkeling c.q. toename inwoners der districten na overleg met de districten. Opeenvolgende regeringen hebben door gebrek aan ontwikkelingsvisie voor de districten nooit ontwikkeling in de districten kunnen brengen, integendeel, de districtsbewoners steeds in de maling genomen met allerlei loze beloftes.

Goed vast te houden
Indien de aluinaardefabriek wordt ontmanteld en de bauxietsector daardoor verloren gaat, zal de ontwikkeling van ons land en de 550.000 zielen voorgoed op het kerkhof belanden. Waarom? Omdat, uitgaande van onze bauxiet voorraad de aluminium industrie ca. 100 jaren kan bestrijken en daarom zeer belangrijk zijnde de enige industriële basis in Suriname met 100 jaren opgedane expertise die de financiering en benodigde technologie zal kunnen leveren voor diversificatie van de economie.

Echter, alleen indien de leiders van ons land over een hoge geestelijke en spirituele gesteldheid beschikken,kunnen wij rekenen op succes. Indien wij deze kans uit handen geven is dit het bewijs dat er sprake is van een chronisch gebrek aan ontwikkelingsvisie bij politici.

Conclusie
Opnieuw op geluk hopen zoals stijging van grondstofprijzen. Maar, GELUK raakt eens op!! Nota bene, het bovenstaande geldt ook voor de Afobaka stuwdam. Want, een stuwdam, vooral in de derde wereld, moet gekwalificeerd worden als een duurzame natuurlijke hulpbron t.b.v. de industriële ontwikkeling. De stuwdam moet daarom altijd staatsbezit blijven onder alle omstandigheden.

Filosofie: Iedereen wil naar de hemel, maar tegelijkertijd zijn wij bang voor de dood. Met andere woorden: Wij willen allemaal welvaart, maar we zijn bang en/of durven niet de offers te brengen en/of zelf de uitdaging aan te gaan desnoods met betaalde hulp van buitenlandse deskundigen en diaspora!!

Mehrour Mansoer Badloe

E-mail: mehrour.badloe@gmail.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May