Ex-daklozen en -verslaafden tonen creativiteit
08 Mar 2016, 04:23
foto


De I Recycle I Art EXPO staat in het teken van een tweede kans geven aan ex-daklozen, ex-verslaafden. Zij hebben vanaf 1 februari onder begeleiding van Yubi Kirindongo (Curaçao), Roberto Tjon A Meeuw (Curaçao), André Sontosoemarto (Suriname) en Kurt Nahar (Suriname) van recycled materiaal functionele kunstvoorwerpen en speeltoestellen gemaakt voor de tentoonstelling. De expositie is op vrijdag 11 maart van 17 tot 19 uur te Villa Zapakara.


De deelnemers aan de expo hebben nuttige voorwerpen voor in - en rondom het huis of werkgebied gemaakt die ook verkocht zullen worden voor een redelijke prijs. Er zal entertainment van KokoLampu, het duo Bijciel Watsaam & Lycintha Winters, Switi Firi (kawina band) en DJ Earl da Pearl zijn.

De 20 ex-daklozen en ex-verslaafden zijn lid van Stichting RiKa (Re-integratie Kansarmen). Het ontbreekt ex-daklozen en ex-verslaafden vaak aan acceptatie, respect en integratie in de samenleving, zegt de voorlichting van de Nederlandse Ambassade. Om dit stigma te vervagen heeft zij dit project geïnitieerd. Het is van belang dat het gevoel van eigenwaarde onder de deelnemers een boost krijgt en men inziet dat kundigheid in het gebruik van recycled materiaal geld kan opleveren. Hergebruik van afvalmateriaal is ook beter voor het milieu en draagt bij aan een schone omgeving.

Yubi Kirindongo is een begrip in de kunstwereld als het gaat om kunstwerken van recycled materiaal. Roberto Tjon A Meeuw kent Suriname onder andere van zijn Fatu Banji’s en kunstwerken in Zus&Zo. De lokale kunstenaars André Sontosoemarto en Kurt Nahar zijn rasechte street artists die ervaring hebben met afvalmateriaal en het opleiden van diverse doelgroepen. Dit traject streeft naar
een duurzaam karakter waarbij de deelnemers worden ingezet voor meerdere initiatieven zoals eigen kunstvoorwerpen vervaardigen en verkopen alsmede het vervaardigen van meerdere speeltuinen in Suriname.

Op zaterdag 12 maart wordt op het terrein van Villa Zapakara de nieuwe interactieve tentoonstelling Mixmax Brasil geopend, waarvan de Nederlandse ambassade de hoofdsponsor is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May