RGB reikt 200 gronddocumenten uit in Saramacca
07 Mar 2016, 01:57
foto
Minister Steven Relyveld overhandigt een grondbeschikking. Onderdirecteur van LVV, Ashween Ramdin schenkt een citrusplantje. (Foto: RGB)


Ruim tweehonderd personen hebben gronddocumenten in Saramacca ontvangen van minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Het gaat voor een groot deel om toewijzingsbeschikkingen, een klein deel bereidverklaringen en goedkeuringsoverdrachten. Relyveld wil geleidelijk aan de achterstand inlopen. Hij geeft aan dat er nog aanvragen liggen die nog behandeld moeten worden.

De bewindsman deelde mee dat er nu een goed samenwerkingsverband is met het ministerie van Justitie en Politie (Juspol). Hij is blij met de ondersteuning van minister Jennifer van Dijk-Silos, omdat haast in elk district gronden geoccupeerd zijn. Relyveld maande de mensen die andermans terreinen of die van de Staat occuperen aan om dit gedrag achterwege te laten. "Occupatie houdt de ontwikkeling van het land en de productie achter. Je moet het recht niet in eigen hand nemen met de gedachte dat als ik occupeer, ik het stuk terrein dan van 'Lanti' zal krijgen." Hij geeft aan dat de overheid genoodzaakt zal zijn om harde maatregelen te treffen.

Relyveld drukte de mensen op het hart om te voldoen aan de beschikkingsvoorwaarden. Het stuit hem tegen de borst dat hij dagelijks wordt geconfronteerd met zaken waarbij mensen het nalaten om te voldoen aan de voorwaarden met het gevolg dat de gronddocumenten komen te vervallen.
De districtscommissaris van Saramacca, Laksmienarain Doebay, benadrukte om de gronden nuttig te gebruiken en het niet te verkopen. Hij zal gelijk aan de bel trekken indien hij merkt dat men met de gronden speculeert.

Minister Van Dijk-Silos deelde mee dat net als in alle andere districten ook in Saramacca het ordeningsproces op gang gebracht zal worden. Volgens haar heeft elke Surinamer recht op een stuk grond en moet eenieder daarvan gebruik maken, maar dan wel op een correcte manier. Ook zij haalde aan dat occuperen niet toegestaan zal worden en gaf hierbij aan dat Juspol en RGB integraal zullen samenwerken in het ordeningsproces.

De belanghebbenden die een stuk perceel kregen voor land- en of tuinbouw doeleinden mochten ter stimulatie een citrusplant in ontvangst nemen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij uit handen van onderdirecteur Ashween Ramdin.
Tijdens de uitreiking waren ook aanwezig de directeur RGB, Meredith Woei, en de twee raadsadviseurs Jules Wijdenbosch en Errol Alibux.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May