Donkere wolken boven het Kinderboekenfestival
06 Mar 2016, 14:18
foto
Djoel was een onderdeel van het Kinderboekenfestival (Foto's: René Gompers)


Een man kan het niet langer aanzien dat de jongens maar geen ‘yari’ maken. De vrouw en de meisjes zijn te sterk in djoel. Hij meldt zich aan en vervangt een jongetje. Het spel wordt spannender. De groepen zijn nu echt aan elkaar gewaagd. Djoel is enkele van de activiteiten geweest op het Kinderboekenfestival (KBF). Het evenement is flink geslonken dit jaar maar de kwaliteit is hetzelfde gebleven. Veel leerlingen konden niet worden opgevangen deze keer. Of de geplande activiteiten dit jaar nog doorgaan, is nog niet zeker.

“Het KBF is klein geweest maar we zijn heel dankbaar dat het toch door is gegaan,” stelt Agnes Ritfeld, bestuurslid van stichting Kinderboekenfestival. “We hebben op de rand gestaan van dat het festival was afgezegd. De kinderen hebben genoten, er zijn meer ouderen geweest en de kwaliteit is hetzelfde geweest. In sommige gevallen zelfs beter, omdat door de kleinschaligheid meer diepgang kon worden bereikt. De grote drukte om van activiteit naar activiteit te rennen, was er niet. Het is wel erg jammer dat we veel scholen hebben moeten teleurstellen.”

Het grootste deel van KBF Paramaribo is geweest in de hal van de Kamer van Koophandel & Fabrieken. Van de ruim gemiddeld honderd exposanten hebben zich dit jaar zestig aangemeld. De tenten die er normaal op het terrein zouden staan, waren er niet. Veel activiteiten zijn weggevallen. Tientallen scholen en een paar duizend leerlingen moesten helaas teleurgesteld worden. Door de economische situatie waarin het land terecht is gekomen, kunnen veel bedrijven het zich niet meer permitteren om dit ondertussen niet weg te denken educatief evenement te ondersteunen.

Dankbaar en bezorgd
Bestuurslid Yvonne Caprino is de samenleving die is ingekomen met allerlei vormen van steun, heel erg dankbaar. Door het wegvallen van financiële middelen konden niet alle scholen het middagprogramma bijwonen. Aan leerkrachten en ouders is toen gevraagd de kinderen zelf te brengen. Dat is niet altijd gelukt. “Van de ouders die gekomen zijn kunnen we zeggen dat ze goed geparticipeerd hebben. Ze hebben niet op afstand gestaan of langsgelopen, maar ze hebben echt aangezeten en meegedaan aan de activiteiten. We hebben zelfs grootouders gezien,” haalt Caprino aan.

Ondertussen hebben de jongens ‘yari’ gemaakt. Maar in de volgende twee rondes zijn de meisjes weer te snel af. Marjorie Stakel-Telgt van stichting Projekten, de uitvoerder van het festival, is ook tevreden en dankbaar. Ze is erg onder de indruk van de bijdrage uit de samenleving en de intense betrokkenheid van ouders dit jaar. Echter zijn de donkere wolken boven KBF nog niet voorbij getrokken. Het is niet zeker dat de leesbevorderingscampagne voor dit jaar wordt voortgezet. Op programma staan nog Commewijne en Sipaliwini. “Er zijn niet genoeg middelen,” deelt Stakel-Telgt mee. “Liever dat men zich nu op voorbereidt dat de kans erin zit dat we eventueel moeten zeggen het kan helaas niet door".

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May