VHP: Eensgezind vrouwen nodig tegen ongelijkwaardigheid
06 Mar 2016, 08:32
foto


Vrouwen zouden elkaar meer moeten bijstaan in het verzet tegen alle vormen van ongelijkwaardigheid. Vrouwen en mannen moeten nagaan hoe zij elkaar kunnen versterken in rechtsposities en hoe zij kunnen komen tot gelijkwaardige relaties en mogelijkheden. Mannen en vrouwen tezamen in verschillende rechtsposities kunnen de verschillende knelpunten waarmee vrouwen te kampen hebben, uit de wereld helpen.

Dit zegt de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) in een verklaring met het oog op de Internationale Dag van de Vrouw, 8 maart. Wereldwijd wordt er op deze speciale dag stilgestaan bij de rechtspositie van de vrouw. Het thema voor dit jaar is 'Sisterhood'. Zusterschap is een krachtige manier om je te verbinden met je eigen vrouwenkracht en de vrouwen om je heen, stelt de oranjepartij.

"Sinds de viering van de Internationale Vrouwendag, zijn wij als burgers getuige geweest van een belangrijke transformatie ten aanzien van de rechtsbescherming van vrouwen. Vrouwen zijn niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven, de wetenschap, creatieve sector en tal van maatschappelijke en gezondheidsorganisaties.
Ondanks er vooruitgang wordt geboekt, kunnen wij echter niet beweren dat de discriminatie op grond van het geslacht volledig is uitgebannen. Deze ongelijkwaardigheid in rechten is nog steeds zichtbaar als we kijken naar de lage vertegenwoordiging van vrouwen in leidinggevende functies zowel in de publieke als particuliere sectoren.

Het is nog steeds zo dat een minderheid van de vrouwen politiek actief is, terwijl Suriname bestaat uit meer vrouwen als we simpelweg kijken binnen ons onderwijssysteem. De Anton de Kom Universiteit van Suriname levert jaarlijks deskundige vrouwen af aan de samenleving, maar we zien weinig van deze vrouwen in bestuurlijke functies terug. Volledige en volwaardige participatie van vrouwen in de politiek en de economie is fundamenteel voor de democratie en de rechtstaat waar wij als burgers ernaar moeten streven."

Vastberadenheid

Het bieden van economische kansen aan vrouwen zou aanzienlijk kunnen bijdragen aan economische groei en armoedevermindering. De vrouw en moeder is de spil van het gezin en de beslissende persoon die de basis legt voor het verdere leven van de kinderen. Gelijke rechten en gelijke kansen liggen aan de basis van gezonde en stabiele economieën en samenlevingen. We kunnen ons simpelweg niet permitteren om vrouwen links te laten liggen.
Teveel vrouwen worden nog steeds slachtoffer van geweld. Redenen zoals cultuur en opvoeding zijn geen excuus voor het mishandelen van vrouwen. Overal in de hele wereld, worden vrouwen mishandeld, verhandeld, gemarteld en verkracht. Geweld tegen vrouwen kunnen wij niet accepteren, het is niet aanvaardbaar.
De VHP maakt zich ernstige zorgen over de vele gevallen van geweldsmisdrijven, huiselijk geweld, zedenmisdrijven en verkrachtingen waarvan vrouwen slachtoffer zijn geworden. Er wordt niet eens slachtofferhulp aangeboden. De partij doet een beroep op de overheid om slachtofferhulp te bieden aan slachtoffers.

Laten we op deze Internationale Vrouwendag, ons engagement ten aanzien van vrouwenrechten opnieuw bevestigen en met frisse moed en vastberadenheid vooruitgaan. Laten we de mensenrechten, de waardigheid en de inherente waarde van ieder mens, en de gelijke rechten van mannen en vrouwen wereldwijd verdedigen.
De VHP is trots op vrouwen die strijden tegen onderdrukking en geweld en opkomen voor de rechten van alle vrouwen. De VHP spreekt haar waardering uit voor elk individu en elke organisatie die zich inzet voor de empowerment van vrouwen en gendergelijkheid.
De VHP doet voorts een beroep op de vrouwen om onverkort te blijven werken aan de ontwikkeling van de vrouw en samen met de mannen te werken aan een toekomst van gelijkwaardigheid en bescherming voor iedere burger," zegt de VHP in een verklaring.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May