Schoolvervoer maandag nog niet gegarandeerd
05 Mar 2016, 00:37
foto
Leerlingen en leerkrachten hebben enige tijd de weg bij Klaaskreek geblokkeerd.


Diverse ministers krijgen er grijze haren van dat door betalingsachterstanden hun beleid ernstig wordt gestagneerd. De Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) heeft een groot deel van de scholen al een week lamgelegd. Ook het Nationaal Vervoers Bedrijf kan de trajecten door een betalingsachterstand, niet onderhouden. Kinderen en leerkrachten van Klaaskreek barricadeerden vrijdag de weg enige tijd. Er is nog geen zicht op of maandag de bussen zullen rijden en de boten zullen varen.

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft na indringende vragen in De Nationale Assemblee aangegeven dat het probleem niet op zijn bord ligt. Alle stukken van de bushouders zijn allang in orde en naar Financiën gestuurd. Minister Gillmore Hoefdraad heeft in een persbericht gesteld dat het probleem niet op zijn ministerie ligt. Peneux is behoorlijk uitgevaren hiertegen in Bakana Tori via de SRS. Hij heeft aangegeven dat de stukken allang weg zijn. Ook Kenneth Themen, voorzitter van OBS bevestigt dat de stukken bij de banken liggen, maar dat slechts mondjesmaat fiat wordt gegeven om uit te betalen. Het probleem ligt volgens Peneux en Themen duidelijk bij Financiën.

"Wij willen allemaal dat de bus- en boothouders worden betaald, zodat de kinderen niet gedupeerd worden," zegt Themen aan Starnieuws. Hij verwacht dat zaterdag nog fiat wordt gegeven, waardoor de OBS-leden betaald worden. Een deel heeft niet ontvangen. De andere leden zijn solidair met degenen die nog geen geld hebben gekregen. "Een andere keer kunnen zij de dupe zijn. Wij vragen om betaling voor geleverd werk. Wij staken niet om verhoging van tarieven, ondanks de devaluatie die in november vorig jaar is doorgevoerd," benadrukt Themen. Hij hoopt dat er wordt ingegrepen en deze kwestie in orde wordt gemaakt. De leerlingen zijn de dupe van de situatie. "En juist in het binnenland is er al een achterstand. Deze wordt alleen maar groter. Een week geen school betekent enorme schade aan het onderwijsproces," voert Themen aan die nu gepensioneerd is als schoolleider.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May