Regering verlengt contract Casas-topman
05 Mar 2016, 06:25
foto
Casas-waarnemend-directeur Brian de Souza. (Foto: Ranu Abhelakh)


De regering heeft het contract met Brian de Souza met zes maanden verlengd. Er is nog geen geschikte kandidaat in beeld om van hem over te nemen. De Souza zal tot eind augustus weer de kar trekken van de Burger Luchtvaart Veiligheidsautoriteit Suriname (Casas). “De regering moet de ruimte krijgen om voor een correcte invulling van deze functie te zorgen”, zegt De Souza aan Starnieuws.

De Casas-topman is vanaf september 2011 belast met de functie van waarnemend directeur en zou 29 februari met pensioen gaan. Minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme heeft namens de regering een beroep op hem gedaan. De Souza heeft zijn ondersteuning toegezegd en ziet het als een burgerplicht. De verwachting is om binnen zes maanden een opvolger te identificeren, die dan zal ‘meelopen’. “Dit moet bijdragen tot een vlotte en vloeiende overgang voor wat de wisseling van de leiding betreft bij onze organisatie. Dit is heel belangrijk gezien onze wettelijke verantwoordelijkheden.”

De Souza benadrukt dat de luchtvaart een heel dynamische sector is. Casas en de gebruikers van het luchtvaartsysteem hebben elke dag nieuwe uitdagingen. Hierbij moet de veiligheid steeds gewaarborgd zijn. Dit kan alleen door samen verantwoordelijkheid te nemen, conform de Luchtvaart wet- en regelgeving. “Voor mij is het belangrijk om samen met het Casas-team in deze zes maanden door te gaan met onze inspanningen ons eigen Surinaamse luchtvaartsysteem te tillen naar een hoger veiligheidsniveau.”

Vanaf 1977 werkt De Souza in de luchtvaart sector. Hij zit al 32 jaar bij de luchtvaartautoriteit (voorheen Luchtvaartinspectie en later Casas). De benoeming tot Casas-directeur zou voor wat de afsluiting van zijn luchtvaart carrière betreft, de “icing on the cake” zijn. Dit proces is in de vorige regeerperiode gestart en de ambtelijke weg is lang. “Ik sta niet te springen op deze benoeming. Het is voor mij al een grote eer belast te zijn met de leiding van deze voor onze luchtvaart belangrijke organisatie.”

Casas is een rechtspersoon. Conform de Wet Veiligheid en Beveiliging Burgerluchtvaart van 12 maart 2002, moet er ook nog een Raad van Toezicht worden benoemd. Deze dient toezicht te houden op de bedrijfsvoering van Casas. Het orgaan is ook belast met het toezicht op het bestuur en beheer van de directeur. Het TCT-ministerie heeft intussen de Britse Burger Luchtvaart Autoriteit International om ondersteuning gevraagd bij het opstellen van de nieuwe wet op de Burger Luchtvaart, opzetten van een Surinaamse Civil Aviation Authority, oprichting van een onafhankelijk lucht ongevallen onderzoeksorgaan en adviezen voor reorganisatie van luchtvaartdiensten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May