Jurist Essed: Na 3 jaar verdachten weer voor Krijgsraad
04 Mar 2016, 06:24
foto
De jurist Hugo Essed


Hugo Essed, een van de gemachtigden van de nabestaanden in het 8 Decemberstrafproces, vindt het bemoedigend dat het Openbaar Ministerie (OM) een eerste stap heeft gezet om uitvoering te geven aan het bevel om verder te vervolgen. Essed om een reactie gevraagd over het verdere verloop, zegt aan Starnieuws 'zware tegenstand van de verdachten' te verwachten, maar wenst vooralsnog niet in juridische details te treden. In het algemeen stelt de jurist dat de meest interessante vraag zal blijken te zijn hoe het OM en de Krijgsraad zullen omgaan met het standpunt van het Hof van Justitie dat het OAS-verdrag rechtstreeks werkt.

Vandaag staan de 8 december verdachten na bijkans drie jaar weer voor de Krijgsraad. Dit als gevolg van het bevel van het Hof van Justitie aan het OM om de vervolging voort te zetten. Deze beslissing is op 27 november 2015 gegeven op verzoek van de nabestaanden die zich met een beklagschrift tot het Hof hadden gewend.

Zowel de hoofdverdachte Desi Bouterse, als zijn advocaat Irvin Kanhai, hebben hoogst verbaasd gereageerd op deze beslissing en ook van de zijde van overige advocaten van de verdachten wordt vernomen dat zij zich niet met deze beslissing kunnen verenigen. Het OM heeft in de dagvaarding om op 4 maart te verschijnen, de verdachten bericht dat in verband met de beslissing van het Hof van Justitie 'de strafzaak zal worden voortgezet'.

De gemachtigden van de nabestaanden zullen in ieder geval ter terechtzitting aanwezig zijn, deelt Essed mee. Zij hebben de Krijgsraad reeds schriftelijk geïnformeerd dat zij in de gelegenheid gesteld willen worden de nodige proceshandelingen te verrichten. Essed wenst ook daarover nog geen details te verschaffen. Starnieuws verneemt dat het gaat om een verzoek om zich in alle strafzaken te voegen c.q. te mengen, zoals eerder reeds in de zaak Edgar Ritfeld is geschied. De Krijgsraad heeft in die zaak, waarin de schorsing van de vervolging door het Hof van Justitie reeds eerder is opgeheven, de voeging van de nabestaanden toegestaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May