Kanhai verwacht geen inhoudelijke behandeling Krijgsraad
04 Mar 2016, 03:48
foto
Advocaat Irvin Kanhai


Irvin Kanhai, raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse en enkele anderen, verwacht niet dat het 8 december strafproces vandaag inhoudelijk behandeld zal worden. Er kan volgens hem niet voorbij gegaan worden aan het vonnis dat op 11 mei 2012 is uitgesproken door de krijgsraad. Er is geen verandering gekomen in de situatie over het beantwoorden van de rechtsvraag over inmenging, zegt Kanhai om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

De voortzetting van het 8 december strafproces is afhankelijk van de beantwoording van de 'prealabele vraag' over inmenging in een zaak die in behandeling is. De rechtsvraag is nog steeds niet beantwoord. De Krijgsraad heeft in haar vonnis gesteld dat deze indringende vraag eerst beantwoord moest worden. "Het vonnis van 11 mei 2012 heeft het 'gezag van gewijsde' gekregen", voert Kanhai aan.

Hij zal indien er ruimte is, excepties opwerpen op de zitting. Kanhai verwacht geen inhoudelijke behandeling, omdat het Openbaar Ministerie op basis van de Amnestiewet, niet ontvankelijk is. Bovendien heeft auditeur-militair Roy Elgin tijdens de zittingen dit standpunt ingenomen. Aan de situatie is niks veranderd. Er is nog steeds geen constitutioneel hof dat een oordeel heeft gegeven over de rechtsvraag die gesteld is door de krijgsraad. Het Hof van Justitie heeft bevolen dat de vervolging voortgezet wordt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May