Staatsschuld SRD 1,6 miljard minder bij wetswijziging
03 Mar 2016, 12:30
foto


De regering heeft een ontwerpwet ingediend om de definitie van staatsschuld te wijzigen en zo uit de gevarenzone te komen. De buitenlandse schuld is per december 2015 ruim US$ 1,2 miljard. Volgens de nieuwe internationale definitie zou deze schuld US$ 875 miljoen zijn. De schuld zou, wanneer de internationale definitie wordt gehanteerd, volgens Financiën US$ 337,5 miljoen of SRD 1.363,5 miljoen minder zijn. De binnenlandse schuld van ruim SRD 3,8 miljard wordt SRD 3,587 miljard. Dat is dus SRD 262 miljoen minder.

De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, wil deze wet zo snel mogelijk erdoor krijgen in De Nationale Assemblee. De ontwerpwet is al goedgekeurd in de Raad van Ministers. Verwacht wordt dat de Staatsraad vandaag advies hierover uitbrengt.

Volgens de wet op Staatsschuld mag de totale staatsschuld 60% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) niet overschrijden. Hierop is er gevangenisstraf. Het obligo plafond voor de buitenlandse schuld is 35% van het BBP en 25% van het BBP voor de binnenlandse staatsschuld. Indien de overheid aan een crediteur geld verschuldigd is, wordt dit geboekt onder binnenlandse schuld. Is de crediteur geen ingezetene, dan is er sprake van buitenlandse schuld.

De niet opgenomen bedragen van gecontracteerde schuld en niet afgeroepen garanties zijn volgens de internationale definitie geen uitstaande lopende schulden. Deze zijn potentiële schulden en vormen volgens de internationale definitie geen onderdeel van de schuld, stelt Financiën. Volgens de internationale definitie wordt de weergave van de feitelijke schuldpositie van het land op een bepaald moment, waarbij de potentiële schulden in het schuldcijfer buiten beschouwing gelaten. Door de wet aan te passen, wordt de schuldpositie van het land aanmerkelijk minder en ontstaat er meer ruimte om te lenen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May