Caribische jongeren voor aanpassing onderwijssysteem
03 Mar 2016, 04:54
foto
De directeur van Sport en Jeugdzaken Rachel Koningsbloem-Pinas met de voorganger Eworth Williams en personen die zijn opgevangen.


Het onderwijscurriculum binnen de Caricom behoeft aanpassing. Jongeren zijn van mening dat door het huidige onderwijssysteem de doelgroep niet wordt aangeleerd om problemen op te lossen. Bovendien is het curriculum teveel gebaseerd op prestaties en minder op de ontwikkeling van competenties.

Dit is tijdens het Regional forum on youth crime and violence in Geogetown, Guyana benadrukt. Het forum is georganiseerd door het Human and Social Development directoraat van het Caricom secretariaat met ondersteuning van de Caribbean Development Bank en Spanish Aid. De bijeenkomst is bedoeld nieuwe platformen te identificeren om een transformatie teweeg te brengen binnen het geweldcircuit van jongeren.

De focus lag ook op de rol van kerken, zegt Rachel Koningsbloem-Pinas, directeur van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Voor deze bijeenkomst heeft een voorganger ontspoorde jongeren, die tot een gang behoorden, meegenomen. Deze jongeren zijn nu getransformeerd tot handelbare jeugdigen.
Tijdens het forum zijn diverse presentaties gehouden vanuit verschillende platformen op het gebied van regionale jeugd, onderwijs en justitiële departementen, Caricom jeugdambassadeurs, jeugdorganisaties, onderwijsinstellingen, christelijke instituten, NGO’s, sportactoren en media.

Trend op scholen
De resultaten zijn gepresenteerd van een onderzoek over de risico’s, uitdagingen, weerstand en onderwijsgerelateerde factoren van geweld binnen vijf Caricom lidlanden. Uit dit onderzoek blijkt dat de voornaamste redenen voor geweld op school komen door gebrek aan liefde en geborgenheid. Het onderwijssysteem dat de hedendaagse jongeren niet aanspreekt en de toegankelijkheid tot drugs en wapens worden ook als redenen van geweld gezien.

Het panel over geweld op scholen en in buurten is geleid door de directeur Jeugdzaken Rachel Koningsbloem-Pinas, die de minister van Sport en Jeugdzaken Faizal Abdoelgafoer, vertegenwoordigt. In haar inleiding heeft zij gewag gemaakt van de opwaartse trend van geweld op scholen in Suriname die niet veel verschilt met de regio. De directeur benadrukte het belang van een integrale en multi sectorale aanpak om geweld in scholen en buurten terug te dringen. Sport wordt gezien als een belangrijk instrument dat ingezet dient te worden om geweld onder de jongeren terug te dringen.

Het Regionale forum is afgesloten met interventies die meegenomen zullen worden naar de Cohsod-vergadering, die vrijdag en zaterdag wordt gehouden. De Caricom Jeugdambassadeurs Samaidy Akima en Eugenio Bruce zijn met de departementsdirecteur meegereisd.
Vandaag wordt de 8e jeugddirecteuren vergadering gehouden, gevolgd door de 29e Cohsod meeting on Youth.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May