Personeel Openbare Werken in actie
01 Mar 2016, 14:04
foto
De bond bij Openbare Werken vandaag voor het gebouw in vergadering. (Foto's: René Gompers)


Het personeel op het ministerie van Openbare Werken (OW) is in actie. Minister Siegfried Wolff neemt de vertegenwoordiging van de werknemers niet serieus, draalt om nijpende zaken te laten onderzoeken en heeft op onjuiste wijze een ‘nieuw’ ordereglement geïntroduceerd, deelt bondsvoorzitter Michael Sallons mee. Met de werkneerlegging wordt afgedwongen dat de minister in dialoog gaat met de bond “zodat zaken op een rijtje gezet kunnen worden en afgehandeld”.

Een punt van zorg is het ‘nieuwe’ ordereglement. De voorzitter en zijn leden willen weten waarom er voor dit reglement, dat overigens door directeuren tussen 2010 en 2012 is getekend, gekozen is. “Ik zit al 32 jaar in de vakbond en dit is ons heel vreemd. Inhoudelijk is het bijna hetzelfde als de Personeelswet. Op de inhoud hebben we geen bezwaar. De Personeelswet is eigenlijk ons ordereglement al” geeft Sallons aan. “Maar als de minister ons gekend had bij het tot stand komen hiervan, hadden we hem daarop gewezen. We hadden hem ook kunnen uitleggen dat je niet een ordereglement kunt maken voor een enkele ministerie. Er staat verder geen datum op het document dus weten we niet wanneer het gemaakt is. Er staan wel handtekeningen van directeuren die tussen 2010 en 2012 hebben gediend. Er staat ook nergens dat het goedgekeurd is door de raad van ministers.”

Een ander punt van zorg is rancune binnen het ministerie. Er zijn brieven geschreven met het verzoek om de gevallen te onderzoeken. De namen van de ‘slachtoffers’ zijn hierbij uit veiligheid niet prijsgegeven geeft Sallons aan. Ook is gevraagd dat indien de klachten op waarheid berusten de minister optreedt tegen de directeuren die de de werknemers rancuneus behandelen. De minister heeft teruggeschreven dat hij de zaken gedetailleerd wil hebben. De werknemers hebben daarna alles op papier gezet. “We hebben een 71 pagina's en een begeleidende brief gestuurd. Maar nu zegt de minister dat hij niet kan reageren op anonieme brieven.”

Het antwoord van minister Wolff op de brieven heeft volgens de bondsvoorzitter meer olie op het vuur gegooid. De bond heeft om een gesprek gevraagd voordat de bewindsman zich met Unasur zou gaan bezighouden, zegt Sallons. Unasur is ondertussen achter de rug. “Wanneer hij terug is wil hij zich concentreren op zijn eigen werk en de leden van de bond. Dat begrijp ik juist niet. Waarom wil hij niet met de vertegenwoordiging praten?”, vraagt Sallons zich af. “Onze grootste issue is dat hij ons niet serieus neemt. We moeten praten want het veld is verhit. We zien geen beweging van hem uit, laten we zien hoe dit afloopt.” Sallons deelt mee dat een kopie van briefwisseling tussen de minister en de bond verstuurd is naar president Desi Bouterse.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May