Readytex Art Gallery presenteert expo Sasha Dees
02 Mar 2016, 23:04
foto
Sasha Dees in Readytex Art Gallery met haar expositie.


De internationale gastcurator Sasha Dees richt de Thursday-night-feature’ van Readytex Art Gallery deze donderdag in met een bijzondere expositie. Dees heeft veel ervaring in internationale, multidisciplinaire kunst- en cultuurproducties en -projecten in en tussen Nederland, de VS, het Caribisch gebied en Suriname.

Dees komt al 25 jaar lang naar Suriname en in die tijd heeft zij de duidelijke groei binnen die sector op de voet gevolgd. Het leek haar dus vooral interessant om die ontwikkeling te gebruiken als uitgangspunt voor haar expositie. Wie de expositieruimte op de begane grond binnenstapt, ziet als eerste het werk van kunstenaars van de ‘oudere garde’ zoals Soeki Irodikromo en Kenneth Flijders. Ook de serie werkstukken van René Tosari tegen de achterste muur springen dan gelijk in het oog. Maar dan wordt de aandacht vooral getrokken door het ruimtelijke werk van kunstenaars als Remy Jungerman, Kurt Nahar en de nog jonge Dhiradj Ramsamoedj die ervoor kiezen om op een heel andere, eigentijdse manier met hun werk belangrijke, niet altijd makkelijke, conversaties op gang te brengen, zegt Readytex Art Gallery. De expositie is ruimtelijk ingericht en de werkstukken beconcurreren elkaar dan ook niet voor de aandacht van de kijker.

Sasha Dees kijkt positief naar de ontwikkelingen binnen de kunstsector in Suriname. Vergelijken met andere landen doet zij bewust niet. Zij kijkt 25 jaar terug, toen ze er voor het eerst kwam en naar Suriname nu, anno 2016. “Niet onbelangrijk is dat niet alleen de kunstenaars en kunsthandel nationaal en internationaal groeien. Het ‘framen’ van kunst en kunstenaars door het werken met curatoren en het ontwikkelen van een conversatie door critici en academici, is essentieel. Zo ook draagvlak en steun van de markt en van verzamelaars van zowel privé als bedrijfscollecties. Een goede kunstcollectie is naast smaak en esthetiek ook een reflectie van de verschillende generaties en stromingen. Het is nu ook tijd dat oudere verzamelaars actief zijn in het overdragen van hun kennis over het verzamelen van kunst en de waarde hiervan persoonlijk en voor de samenleving, om zo nieuwe jonge aspirant-verzamelaars te enthousiasmeren," zegt Dees.

De Thursday-night-feature in Readytex Art Gallery is te bezichtigen op donderdag 3 maart van 19:00-21:00 uur. De expositie blijft staan tot en met 12 maart.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May