Biza stelt contouren bevolkingsbeleid bij
01 Mar 2016, 08:57
foto
United Nations Population Fund, vertegenwoordiger Judith Brielle op bezoek bij minister Mike Noersalim. (Foto: Biza)


Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft gesprekken gevoerd met zijn collega’s van Justitie en Politie, Arbeid, Onderwijs en Volksgezondheid om de contouren van het bevolkingsbeleid bij te stellen. Ook de recente demografische gegevens, die hij twee weken terug van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft ontvangen, zijn verwerkt.

De bewindsman heeft dit maandag te kennen gegeven tijdens een bezoek van Judith Brielle, vertegenwoordiger van de United Nations Population Fund (UNFPA). Hij benadrukte dat Biza weliswaar een voortrekkersrol heeft, maar dat alle instanties een bijdrage kunnen leveren aan een goed bevolkingsbeleid. Hierin krijgt onder meer het genderbeleid speciale aandacht. Noersalim noemde in dit kader de bouw van het opvangtehuis voor vrouwelijke slachtoffers van geweld in Nickerie, welke in maart moet worden opgeleverd.

Gezien de cijfers van geweld tegen vrouwen is het volgens Noersalim noodzakelijk dat gepaste maatregelen worden getroffen, zeker gelet op de desastreuze gevolgen. De bewindsman wees er op dat geweld tegen vrouwen onder meer leidt tot gebroken gezinnen. Ook is er een grotere kans dat jongens van deze gezinnen ontsporen. Dat moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Het beleid moet dan ook gericht zijn op preventie. Daarbij moet geld niet het probleem zijn. “We moeten samenwerken om ondanks alle problemen toch onze beleidsdoelen te bereiken,” stelde Noersalim. Biza probeert verschillende groepen, waaronder parlementsleden, te interesseren om zich te committeren aan de He for She campagne tegen huiselijk geweld. Elke 25ste van de maand wordt vanuit het ministerie aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen.

Volgens UNFPA-vertegenwoordiger Brielle heeft geweld tegen vrouwen een grote impact op kleine samenlevingen. Zij betreurt het dat van de 22 Caribische landen er drie in de Top-3 zitten als het gaat om geweld tegen vrouwen. Brielle heeft verzekerd dat de UNFPA de samenwerking met het ministerie zal continueren, ondanks het feit dat er steeds minder fondsen beschikbaar zijn. Zij kaartte met betrekking tot genderaangelegenheden ook de betrokkenheid van geestelijke leiders aan, alsook hun bijdrage bij andere maatschappelijke zaken en het bevolkingsbeleid van Suriname. Brielle benadrukte dat het voor landen belangrijk is om een goed bevolkingsbeleid te hebben, zodat zij de duurzame ontwikkelingsdoelen kunnen halen.

De UNPFA wil Suriname daarbij helpen door informatie beschikbaar te stellen ten aanzien van modellen die andere landen hanteren en hoe dat tot nu toe heeft gewerkt. Biza is voor de internationale organisatie een belangrijk aanspreekpunt, omdat bevolkingsbeleid, genderaangelegenheden en erediensten, onder dit departement vallen. Brielle heeft ook gesteld een sterke commitment te hebben gezien bij Suriname, die andere landen niet hebben. Minister Noersalim vertrekt 12 maart naar New York om de meeting van de Commission on the Status of Women bij te wonen en zal daarbij de vorderingen die Suriname maakt, aan de orde stellen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May