Caram: Beoordeling Fitch is overeenkomstig verwachting
28 Feb 2016, 00:01
foto
Econoom Anthony Caram


De rating van kredietbeoordelaar Fitch is overeenkomstig de verwachting. Zij weerspiegelt de ernst van de huidige economische en financiële malaise. "De rating is een bevestiging van de huidige stand van de economie, die algemeen bekend is. Daarom zal zij op zich geen noemenswaardig effect hebben." Dit zegt de econoom Anthony Caram om een reactie gevraagd, aan Starnieuws.

Fitch bevestigt in de beoordeling die vrijdag bekend is geworden, dat de vooruitzichten dit jaar somber zijn. Naast de daling van de grondstoffenprijzen op de internationale kapitaalmarkt, heeft de overheid te kampen met een financieringstekort, groter wordende buitenlandse schuld, macro-economische instabiliteit, verdampen van de monetaire reserve en een uit de hand gelopen wisselkoers. Fitch Ratings geeft Suriname een B+, een verslechtering ten opzichte van het vorige jaar BB-, een rating die al zorgwekkend was. De vooruitzichten zijn van stabiel naar negatief.

Caram zegt dat potentiële kredietgevers van de Staat Suriname ook zonder de rating rekening houden met de bedoelde stand en deze verdisconteren in hun bereidheid tot en in de voorwaarden van hun eventuele kredietverlening.
De regering heeft meegedeeld te onderhandelen met het Internationaal Monetair Fonds over de financiering van een hervormingsprogramma. Tot nu toe is het programma niet gepresenteerd aan De Nationale Assemblee, die tijdens de begrotingsbehandeling erom vroeg. Volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is de regering gelijk na haar aantreden in augustus 2015, begonnen met een aanpassingsprogramma.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May