Braziliaanse minister Buitenlandse Zaken naar Suriname
28 Feb 2016, 02:28
foto
De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mauro Vieira.


De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mauro Vieira zal op 1 maart een officieel werkbezoek brengen aan Suriname. Het gaat om een regulier programma van consultaties tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Brazilië en Suriname. Naast de formele werkbesprekingen met zijn collega, Niermala Badrising zal Vieira een onderhoud hebben met president Desi Bouterse.

De laatste consultatie werd in 2013 gehouden en beide landen hebben aangegeven dat deze nuttig zijn en gecontinueerd moeten worden. Het buitenlandse beleid van Suriname is erop gericht om de integratie op het Zuid-Amerikaanse continent te verdiepen. Het verstevigen van de relatie met buurland Brazilië, mede in het kader van Zuid-Zuid coöperatie is volgens Buitenlandse Zaken van groot belang.

Historisch zijn de betrekkingen met het grootste land van het Zuid-Amerikaanse continent, belangrijk. In de context van bilaterale en multilaterale samenwerking, alsmede in sociaal-economische partnerschappen, zijn diverse technische samenwerkingsprogramma’s op verschillende gebieden gerealiseerd.
Er zullen ook werkbesprekingen plaatsvinden tussen de delegatie uit Brazilië en de vakministeries die betrokken zijn bij de sectorale samenwerking, namelijk: Natuurlijke Hulpbronnen; Landbouw, Veeteelt en Visserij; Volksgezondheid; en Justitie en Politie.

Het ligt in de bedoeling dat informatie wordt uitgewisseld over lopende activiteiten en er zullen overeenkomsten worden getekend voor samenwerking bij o.a. de bestrijding van malaria, 'bosyaws', hiv/aids, de Chagas-ziekte, de rijstbouw, de cacaoteelt en technische ondersteuning bij het produceren van een nieuwe geologische kaart van Suriname.
Tijdens de werkbesprekingen zal voorts van gedachten gewisseld worden over nieuwe initiatieven die daarna verder uitgewerkt zullen worden door beide landen. Aan de orde zal komen de samenwerking op het gebied van handel en industrie, het stimuleren van de rijstbouw, sport en jeugdzaken, het personenverkeer, en inter-universitaire samenwerking.

Dit is het eerste bezoek van minister Mauro Vieira aan Suriname sedert de aanvaarding van zijn ambt. De minister wordt vergezeld van vijf senior-diplomaten en na Suriname zal de delegatie uit Brazilië, Guyana aandoen, meldt Buitenlandse Zaken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May