IMF waarschuwt: Wereldeconomie zeer kwetsbaar
26 Feb 2016, 00:34
foto


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zegt dat de mondiale economie verder is verzwakt en waarschuwt dat het "zeer kwetsbaar is voor negatieve schokken”. Hij stelt dat de verzwakking is gekomen “te midden van toenemende financiële onrust en de dalende prijzen van activa.”

Het rapport van het IMF komt vóór de bijeenkomst van de G20-ministers van Financiën en Centrale-bankpresidenten in Shanghai later deze week. In het document staat dat de vertraging van China bijdraagt aan de zorgen van de wereldwijde economische groei.

De Chinese economie, de op één na grootste in de wereld, groeit het traagst in 25 jaar. “De groei in de ontwikkelde economieën is al bescheiden onder de basislijn, terwijl de lage vraag in sommige landen en een brede verzwakking van de potentiële groei, het herstel blijven belemmeren,” stelt het in Washington gevestigde IMF.

Hieraan toegevoegd zijn de bezorgdheid over de wereldwijde impact van de overgang van China tot een meer evenwichtige groei, tekenen van nood in andere grote opkomende markten en de dalende grondstoffenprijzen. Het IMF merkt ook op dat eventuele toekomstige vooruitzichten voor de wereldwijde groei “zouden kunnen worden ontspoord door de marktturbulentie, de instorting van de olieprijs en geopolitieke conflicten.”

Het fonds heeft een beroep gedaan op de G20-groep om nieuwe mechanismen te vinden om de meest kwetsbare landen te beschermen. Eerder dit jaar heeft het IMF zijn prognose voor de wereldwijde economische groei teruggeschroefd. Hij verwacht nu dat de economische activiteit dit jaar stijgt met 3,4%, gevolgd door een groei van 3,6% in 2017.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May